Alulról kezdik az építkezést

2023.12.18. 14:00

Hatszáz méter új vízvezetéket fektetnek le a Széchenyi utcában, Csurgón

December 18-án megtörtént a Széchenyi Ferenc utca vízvezeték rekonstrukciójának hivatalos munkaterület-átadása. A mintegy 580 méter hosszú szakasz, a tervek szerint, megújul tavaszra.

Palocsai Jenő

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A Széchenyi utca hosszú, néhol kanyarokkal tagolt, de nagyon keskeny és az útburkolat állapota elmarad a Csurgón megszokott látványtól, így elengedhetetlen a szóban forgó közterület fejlesztése, ám mivel az alapoktól építkeznek, ezért elsőként a föld alatt húzódó vízvezetéket cserélteti ki az önkormányzat. 

–Az egyes ütem során egy 580 méter hosszú gerincvezetéket, illetve 49 darab bekötővezetéket cserélünk. A feladatot már a kétezres évek elején is célként tűzte ki az önkormányzat, ugyanis rengeteg alkalommal, akár heti rendszerességgel jelentkezik itt csőtörés. Itt több mint négy évtizedes eternit csövek vannak itt a föld alatt, és a talaj rendkívül agyagos. Ez a felújítás, tehát az első ütem az utca elejétől indul és a Béke közig tart. A második ütemet, én azt gondolom, hogy a 2024-25-ös évben meg tudnánk valósítani–mondta Temesvári Krisztián polgármester, aki hozzátette, hogy a tervek készen állnak, és a vízjogi létesítési engedély is megvan évek óta. 

Mint kiderült, nagyon vizes a talaj Csurgó ezen részén, és közben meg rendkívül agyagos, ezért ha vizes, akkor azért nyúlik-mászik a föld, magával sodorva és elroppantva a régi csökevet, ha meg száraz a föld, akkor meg azért törik ilyen gyakran a gerinc a Széchenyi utcában. 

A beruházás összértéke 30 millió forint, amit az önkormányzat teljes mértékben önrészből finanszíroz, bízva abban, hogy mielőbb megújulhat a vízhálózat cseréjét követően az utca aszfaltja is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában