Alkotói pályázat

2023.12.02. 16:00

Háromszor annyi alkotással neveztek a Fehérvári Kézművesek alkotópályázatára, mint tavaly

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete idén ismét meghirdette a Betlehemi Szép Csillag című alkotói pályázatát, mely során a pályázóknak az volt a feladata, hogy jelenítsék meg Jézus születésének történetét egy-egy saját kezűleg készített Betlehem elkészítésével.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A pályázat csakugyan, mint a Betlehem-állítás nagy múltat tudhat magáénak. Míg előbbi 21 évvel ezelőtt került meghirdetésre először és azóta is minden évben, addig utóbbi már 800 éve hagyomány. Váczi Márk, történész, néprajkutató a megnyitó során elmondta a Betlehem-állítás Assisi Szent Ferenc nevéhez köthető. Ő volt az, aki először kezdeményezte, hogy állítsanak élő Betlehemet az emberek. 

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

– Az élő Betlehem állítása azt jelentette, hogy az emberek alkották a pásztorokat, a Napkeleti bölcseket, az élő állatok pedig a kompozíciónak azt a részét, amit ma már nagyon jól ismerünk. A századok elteltével aztán, különösen német mintára kialakultak azok a szokások, hogy az adventi időszakban a családok kisebb Betlehemeket állítanak otthonaikban, kertjeikben. Egy azonban nem változott, még mindig Krisztus születésére emlékezek a Betlehem-állítással – mesélte a jelenlévőknek Váczi Márk, aki 4 év után nyithatta meg újra a beérkezett alkotásokból létrejött kiállítást.

Idén egyébként rekordszámú pályázó nevezett munkáival, háromszor annyian mint az előző években. A 180 beküldött pályázatban voltak egyénileg, családosan és csoportosan készült Betlehemek. Sőt óvodák, iskolák és még felnőtt nevezők is voltak. A legjobban sikerülteket pedig díjazták a december 2-án tartott kiállításmegnyitón, melynek a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház adott otthont. 

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

Ugrits Tamás pasztorális helynök, püspöki irodaigazgató a beérkezett művek kapcsán úgy fogalmazott, hogy ezek a hit és a szeretet alkotásai. Azt hirdetik, hogy Jézus nem a múlt és nem egy történelmi személy, akire vissza lehet emlékezni.

– Jézus él, jelen van és szeretetével most is hatással van a világra. A művek ezt a jelenlétet, az élő valóságot hirdetik, amely azért örömhír, mert mindenki számára elérhető. Az a történet, amely Betlehemben elkezdődött átjárja az egész világot–.

Az ünnepélyes megnyitó után a jelenlévők a pályázók kiállított munkái mellett a Fehérvári Kézművesek alkotásait is megtekinthették. A nagyközönség számára a kiállítás december 20-ig látogatható a Szent István Művelődési Házban.

Az eseményt a Székesfehérvári Zentai úti Általános Iskola énekkara nyitotta, majd pedig zárta előadásával. 


 


 


 


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában