Adventi kincses tárlat ünnepi nyitányként

2023.12.03. 18:00

Festmények, rajzok, bábok, kerámiák, hímzések – szívbéli alkotások Bicskén

Kedvtelésből, szenvedélyből alkotók munkáiból nyílt kiállítás a művelődési központban az első adventi hétvégén, egyúttal a város karácsonyi köszöntője gyanánt is. Nyolc település hetvennyolc alkotója hozta el munkáit.

Zsohár Melinda

Fotó: Döme László Balázs

A májusi Bicske és környéke kincsei címet viselő kiállítás folytatásaként rendezte meg a Petőfi Művelődési Központban annak munkatársai közreműködésével Vincze Zita gyertyadíszítő kézműves az újabb tárlatot. Vincze Zita volt eredetileg az ötletgazda is, amihez csatlakozott a bicskei önkormányzat az első tavaszi eseménnyel, Bálint Istvánné polgármester aktív támogatásával.

Fotó: Döme László Balázs

 Adventi köszöntőjében hangoztatta a polgármester, hogy mindig lesz hely és alkalom a bicskei és a környékbeli művészek bemutatására, legyenek azok kiforrott, profi művészek avagy szívből, szeretetből alkotó amatőrök – a szó legnemesebb értelmében. Bicskén rendszereken átívelő hagyománya van ennek, minden időkben lehetőséget biztosított mind a város, mind a művelődési ház a közösségek és egyének megmutatkozására. Ezúttal Bicske és nyolc környékbeli település hetvenhárom alkotója járult hozzá az adventi ünnepség emelkedettségéhez, a gobelin hímzéstől a kerámián, mézeskalácsokon, bábokon át a szokásosan legtöbb festmény kiállításával. Az előtérben a hatalmas, terebélyes karácsonyfát is kizárólag saját készítésű horgolt és papírdíszek ékesítették.

Fotó: Döme László Balázs

Miért fontos ez a kiállítás? - tette fel a kérdést Vincze Zita háziasszonyi mivoltában elhangzó köszöntőjében maga is. A személyességet, az érzelmi kötődéseket hangsúlyozta mindenekelőtt, köszönetet mondván a csapatmunkáért és a lelkesedésért segítőtársainak, barátainak, s az alkotóknak. Meghívott előadóként Csórics Balázs színművész nyújtott maradandó és magas szintű művészi élményt a megjelenteknek. Nem vagyunk ünneprontók, ha elmondjuk, hogy mivel a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola 2. osztályosai léptek fel kedves karácsonyi táncos-zenés produkciójukkal a színpadon, a gyerekek fiatal szülei, testvérei, rokonai sokan foglaltak helyet a nézőtéren.

Fotó: Döme László Balázs

 Őket és mindenkit megszólított a klasszikus versekkel és a saját gitárkíséretében elhangzott dalokkal az érett, elegáns művész, Csórics Balázs, szemmel láthatóan sikerrel. Karinthy Frigyes Előhangja, József Attila A Dunánál című emblematikus költeményei és a többi mű saját értelmezést kapott az értelmiség előtt ismert érzelmi-intellektuális élményen felül. Széles korosztály, fiatalok és idősek lelkét érintette meg a nem megszokott és nem mindennapi, de másként, a személyiségén átlényegített szövegek hű tolmácsolása.

Fotó: Döme László Balázs

Bálint Istvánné Pilinszky János szintén örökbecsű gondolataival üdvözölte az első adventi vasárnapon megjelenteket. Az advent a várakozás megszentelése, idézte a keresztények által újra és újra átélt időszak lényegét. A Bicske kincsei adventben címet viselő tárlat a közösség megmutatása, illetve a közösségek alkotó kedvű tagjainak bemutatkozása kiváló alkalommal szolgál az advent nyitányának, mondta. Jézus születésére készülünk, s a körülöttünk és a világban zajló szomorú események miatt is a legfőbb értékekre hívta fel a figyelmet. 

Fotó: Döme László Balázs

Az egészség mellett a nyugalom és a béke mindannyiunk leghőbb kívánsága 2023 decemberében, tette hozzá. A kiállításhoz kapcsolódóan Hitka Péter amatőr költő osztotta meg verseiben megfogalmazott gondolatait, majd a Pannoniada Gyermekkórus dalos műsorával zárult az ünnepség. A város adventi koszorújának első gyertyáját Bálint Istvánné polgármester, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és Vincze Zita gyújtották meg. A kiállítás megtekintése után vendégségbe invitálta az önkormányzat nevében a polgármester a résztvevőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában