Tanulságos történet

2023.12.06. 15:30

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Polgárdiban

Kora hajnalban a szén-monoxid-érzékelő hangos sípolására ébredt egy kisgyermekes család december 6-án Polgárdiban.

Feol.hu

Fotó: Archív / Illusztráció

A családi házban gázkonvektorokkal és két cserépkályhával fűtöttek. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók méréseket végeztek, amelynek során a cserépkályha kéményénél szén-monoxid-koncentrációt jelzett a műszer.  A tűzoltók az el nem égett fát a kályhából kiszedték. A gázszolgáltató szakemberei a konvektorokat átvizsgálták, megállapították, hogy szakszerűen működnek, így az épület fűthető maradt. Személyi sérülés nem történt. A helyszínre a polgárdi önkormányzati tűzoltók is vonultak.

Szén-monoxid a leggyakrabban akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőberendezés a megfelelő levegő-utánpótlás hiánya miatt nem kap elég oxigént. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánok működése közben keletkezhet szén-monoxid. Minden nyílt égésterű fűtőeszköz; a kandalló, a cserépkályha, a vegyes tüzelésű kazán, a sparhelt és a konvektor is lehet nyílt égésterű, amelyek a szoba levegőjét használják a fűtéshez. Ha nem megfelelően működik a készülék, nem biztosított a levegő-utánpótlás, szén-monoxid fog keletkezni. Mivel ezt a mérgező gázt sem az emberek, sem az állatok nem tudják kiszagolni, fontos egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni ott, ahol ilyen eszközzel fűtenek vagy melegítik a vizet. - olvasható a Katasztrófavédelem honlapján. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában