Mikulásfutás, ahol akár járókerettel is indulhatunk!

2023.12.02. 12:00

Egyedülálló adventi élménnyel készülnek a Fejér vármegyei településen

December 10-én, a téli csodavárás idején a nádasdladányi önkormányzat és az óvoda ismét megrendezi a hagyományos “Mikulásfutását”. Ez a különleges esemény nem csupán a futásról szól, hanem egy olyan összetartó közösségi élmény, ahol helyi finomságok, a kulturális programok is a téli varázslathoz találkoznak.

Hajdú Marianna

Fotó: Siki Szabocs

Varga Tünde, a település polgármestere szerint a futás célja nem csak a testmozgás, hanem a Sörtető dűlő és környéke természeti szépségeinek bemutatása is. De azért van itt több is!
A futás a Sörtető dűlő erdő felőli végén veszi kezdetét 14:00 órakor, ami annyira azért mégsem nevezhetnénk futásnak, viszont ahogy a tervezett programot megismertük, ez inkább hasonlít egy egész napos település járó Mikulás programra, sok-sok mókával és csodával.

A futás során a résztvevőket már a kiindulási ponton a borospincék gazdái várják egy kis vendégséggel, enni és innivalóval. Az első állomáson az önkormányzat vendégeli meg a résztáv teljesítőit, a második állomás a kastély parkjában várja a befutó, sétáló, robogó vagy éppen csoszogó résztvevőket – mert itt a futás tényleg nem követelmény! 

A szervezők reményei szerint mire a futók a második állomásra érnek, már lemegy a nap, és a kastély gyönyörű karácsonyi fényeiben sütkérezve és kellő adventi hangulatban pihenhetnek rá a résztvevők az utolsó szakaszra, szintén egy kis vendégváró elfogyasztását követően. A hangulat itt indul be igazán, ugyanis a kastélyparkot fényvasúton pöföghetik körbe az arra kíváncsiak, és azt már most elárulhatjuk, hogy lesz mit nézni.

A program a templom melletti parkolóban folytatódik, ahol hurka, kolbász és egyéb finomságok mellett helyi árusok kínálják majd portékáikat, finom sajtok, házi sonkák, és a helyi borok kóstolása várja a látogatókat. Az első gyertyagyújtás és a helyi óvodások adventi műsora teszi még elbűvölőbbé az ünnepi hangulatot.

Ha már azt gondolnák, hogy ezt nem lehet fokozni, akkor tévednek. A tanösvény mellett szintén vonatozásra lesz lehetőség! A nem mindennapi, hordókból házilag készített vasúton száguldozhatnak a gyerekek a tanösvény mentén a délután lezárásaként.

A Mikulásfutásra nem kell nevezési díjat fizetni, elég valamilyen aprósággal – csokoládéval, süteménnyel, gyümölccsel – érkezni, amelyet a szervezők az ünnepek előtt csomagokba rendeznek és eljuttatnak a településen élő rászoruló családoknak.

A mikulásruha, sapka vagy piros öltözék kötelező!

A nádasdladányi Mikulásfutás így több, mint egy egyszerű futóesemény: egy olyan kulturális és közösségi összejövetel, ahol a helyi hagyományok, látnivalók, finomságok, és a téli ünnepi hangulat áll a középpontban. 
Ha az időjárás nem lesz kedvező, a szervezők gondoskodnak a program módosításáról, hogy a közösségi élmény így is garantált legyen.

A  nádasdladányi Mikulásfutás tervezett útvonala
Forrás: Nádasdladány Község Önkormányzata


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában