1945. január 24-én semmisülhetett meg

2023.12.11. 12:30

Egy második világháborús német harckocsi megsemmisülési helyszínét azonosították Baracska közelében

Egy közösségi régészeti program keretén belül a székesfehérvári Szent István Király Múzeum és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum egy második világháborús német harckocsi megsemmisülési helyszínét azonosította Baracska közelében.

Déri Brenda

Forrás: honvedelem.hu

A település déli külterületén talált roncsdarabokból és egyéb militariákból – periszkóp üveg és fém részei, lánctalpszem-maradványok, lánctalpra szerelhető jégsarkantyúk, meghajtókerék darabjai, lánctalpcsapszegek, eredeti festést mutató páncéltestdarab, valamint hő hatására elműködött harcanyag-maradványok – a régészeti programban résztvevők arra következtetnek, hogy egy német harckocsi kilövési és szétszedési helyszíne volt. A munkálatok során továbbá egy német azonossági jegy, illetve több emberi csonttöredék is előkerült – írta meg a honvedelem.hu.

Forrás: honvedelem.hu

Arra is kitértek, hogy a rendelkezésre álló hadtörténeti források alapján a Baracska külterületén azonosított német harckocsi vélhetően 1945. január 24-én semmisült meg. A kilőtt és kiégett harceszköz roncsait szétszedték, a visszamaradt kisebb elemek pedig eltemetődtek később a helyszínen. A harckocsileleteket a tisztítást és az állagmegóvást követően a múzeumi közgyűjteményben helyezik el. 

Forrás: honvedelem.hu

Tájékoztatásukból az is kiderült még, hogy a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség magyarországi munkatársa az azonossági jegyet és az emberi maradványokat elvitte a helyszínről. A kutatás alatt talált éles harcanyagokat pedig az illetékes hatóságok szállították el. 

A baracskai mikrorégió terepi vizsgálatát  a SZIKM és a HM HIM közösen folytatja tovább.



 



 



 



 



 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában