Ingázók kérték: Küszöbön a MÁV új menetrendje

2023.12.06. 08:00

Az utazó közönség igényeit is figyelembe vették az új vasúti menetrend megalkotásánál

Az utasok visszajelzései és kérései alapján a MÁV-START idén jelentős változásokat vezet be a vasúti közlekedésben. A 2023/2024-es menetrend célja nemcsak a korábbi évek fejlesztéseinek megtartása, hanem a szolgáltatások további bővítése és a menetrend szerinti közlekedés javítása is.

Hajdú Marianna

Illusztráció!

Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A MÁV-START az új menetrend megalkotásánál – amely december 10-től érvényes – második alkalommal vették figyelembe a júliusi online társadalmi egyeztetések során érkezett lakossági véleményeket és javaslatokat. Ennek eredményeképpen több vonalon módosították a menetrendet, hogy inkább az utasok igényeihez igazodjanak. Ide tartozik néhány megyénket is érintő változtatás is, amelyek a beérkezett észrevételek és javaslatok alapján történtek.

Fejér vármegyében a következő menetrendi változások lépnek érvénybe december 10-től:

30a számú Budapest–Székesfehérvár vonal: A Velencefürdőről Székesfehérvárra történő utazás megkönnyítése érdekében a Kőbánya-Kispestről 5:27-kor és 6:27-kor induló, Székesfehérvárig közlekedő G43-as gyorsított személyvonatok 6:23-kor, illetve 7:23-kor megállnak Velencefürdő megállóhelyen is, Székesfehérvárra 2 perccel később érkeznek.

29-es számú Székesfehérvár–Tapolca vonalon: A vonal bizonyos megállóhelyei – Balatonakarattya, Csittényhegy, Káptalanfüred, Csopak és Balatonarács – esetén feltételes megállási rendet vezetnek be. Ez azt jelenti, hogy a vonatok csak akkor járnak ezeken a megállóhelyeken, ha van le- vagy felszálló utas.

30-as számú Székesfehérvár—Nagykanizsa vonalon: Hasonlóan a 29-es vonalhoz, itt is feltételes megállási rendet vezetnek be Polgárdi-Tekerespuszta, Balatonvilágos és Szabadifürdő megállóhelyeken.

20-as számú Budapest―Székesfehérvár―Szombathely vonal: A Szombathelyről 9:05-kor induló, Celldömölkig közlekedő gyorsított személyvonat egész évben naponta közlekedik majd.

Az új menetrendtől tovább javul és gyorsabbá válik a Budapest és Dunaújváros közötti vasúti összeköttetés is. Munkanapokon új Z42-es zónázó vonatok Dunaújvárosból a Déli pályaudvarra 4:32-kor és 7:32-kor, valamint a Déliből 6:15-kor és 20:15-kor  indulnak Dunaújvárosba. A zónázó vonatok megállapodnak a Budapest–Pusztaszabolcs szakaszon nem változik.

Jelenleg a következő vonal szakaszokon van jelenleg is feltételes megállási rend érvényben Fejérben:

Székesfehérvár–Balatonfüred, Pusztaszabolcs–Székesfehérvár, Székesfehérvár–Sárbogárd vonalak.

A menetjegyek már november 29-től megválthatók elővételben a menetrend változást követő időszakra.

A menetrendek változásáról további részleteket itt olvashatnak.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában