Elkészült a gyűjtemény 15. darabja

2023.12.20. 15:00

Az egykori csákvári zsidó családoknak állít emléket Dornyi Mihály új makettje

A csákvári Dornyi Mihály legújabb makettje ezúttal nem a korábbi alkotások mellé került. Az egykori zsinagóga épületének mása az Emlékház udvarán állít emléket a régi csákvári zsidó családoknak.

Borsányi Bea

Balra Tóth Árpádné, jobbra Váczi Márk és Dornyi Mihály a makett felállításakor

Fotó: Némedi István

- Két népszámlálási adatunk van, amiből képet kaphatunk a csákvári zsidó népesség nagyságára vonatkozóan: 1910-ben 75 fő vallotta magát zsidónak a településen, míg 1941-ben – amikor utoljára erre még rákérdeztek – ez a szám már csak 50 volt. Vélhetően a zsidó törvények miatti áttérésekre, illetve költözésre vezethető vissza a csökkenés – mondta kérdésünkre Váczi Márk, történész, aki azt is hozzátette, a Holocaust után összesen hárman tértek vissza Csákvárra. 

Közülük az egyik, Fischer Imre bontatta le a Német – ma Rákóczi utca – végén álló zsinagóga épületét, aminek a helyét ma emléktábla jelzi. Az akkori kőművest, Török Károlyt kérte meg a szakszerű bontásra, méghozzá olyan formában, hogy a bontásból származó építési anyagot a háború utáni újjáépítéshez a helyi lakosok fel tudják használni. Ekkor vitte magával az épületből az úgynevezett Mózes táblát az egyik csákvári család, akiktől nem olyan régen került a múzeumba a kőtábla. De mit tudni a zsinagóga történetéről?

- Erre vonatkozóan nagyon kevés forrás áll a rendelkezésünkre, mindössze annyi derült ki, hogy vélhetően 1909 előtt emelték az épületet, amiről egyetlen fennmaradt képeslapot ismerünk. Ennek alapján készítette el Dornyi Mihály a kicsinyített mását. A csákvári zsidók számából kiindulva, a zsinagóga befogadóképessége - véleményem szerint - nem lehetett nagyobb 100 főnél. Azt is tudjuk, hogy a csákvári zsidó hitközség felváltva Bicskéhez, illetve Lovasberényhez tartozott, az anyakönyvezés is ott folyt – mondta még el a történész.

A makett, balra mögötte a sírkődarab, jobbra az egykori zsinagóga Mózes táblája
Fotó: Némedi István

A Csákvári Emlékház udvarán felállított zsinagóga makettje tető alá került, hogy védve legyen az esőtől, mellé került a múzeumnak adományozott Mózes tábla, illetve a csákvári zsidó temetőből egy sírkő töredéke. A makett mögött olvasható 12 olyan csákvári zsidó család neve, akikre még ma is emlékeznek a településen, de ahogy azt Tóth Árpádné, a múzeumot működtető Vértes Múzeum Baráti Köre Egyesület tagja elárulta, a Holocaust 80. évfordulójára szeretnék tovább pontosítani az egykor Csákváron élt zsidó családok, illetve családtagok névsorát. 

Dornyi Mihály csákvári nevezetességekről készült kicsinyített másairól többször is írtunk, legutóbb itt, ezt megelőzően pedig itt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában