Emberi nagyság

2023.12.22. 15:55

A móri Nobel-díjast, Krausz Ferencet választották az év emberének

A közmédia 2020-ban alapított kitüntetését olyan személy veheti át, aki emberi nagyságával és eredményeivel nagy hatást gyakorolt a társadalomra.

Szanyi-Nagy Judit

Krausz Ferenc fizikus átveszi a fizikai Nobel-díjat XVI. Károly Gusztáv svéd királytól (j) a 2023-as Nobel-díjak átadási ünnepségén a stockholmi hangversenyteremben december 10-én. A magyar kutató két francia tudóssal, Pierre Agostinivel és Anne L'Huillier-vel megosztva, az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereiért vehette át a díjat

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ezért is ítélték oda az Év Embere díjat az 1962-ben, Móron született Krausz Ferencnek, akinek tudományos munkássága és társadalmi tevékenysége egyaránt kiemelkedő. Munkáját már számos díjjal elismerték: átvehette a Fejszál király- és a Wolf díjat, valamint december 10-én Stockholmban a legrangosabb tudományos elismerést, a Nobel-díjat. Ez utóbbi eseményről lapunk a helyszínről tudósított.

A három évvel ezelőtt alapított Év Embere elismerés célja, hogy felhívja a figyelmet a világ magyarságát gazdagító személyiségekre, a kimagasló eredményekre és szellemi teljesítményre – szól az MTVA sajtóközleménye. Az alapításkor Karikó Katalin, azóta ugyancsak Nobel-díjas és Széchenyi-díjas kutatóbiológus, biokémikus érdemelte ki a díjat; az ő szabadalma alapján fejlesztették ki a Covid-19 elleni egyik oltást. 2021-ben Szilágyi Áron olimpiai-, világ- és Európa-bajnok sportoló, 2022-ben pedig a Magyar Zene Háza tervezője, Sou Fujimoto japán sztárépítész volt a kitüntetett.

A Fejér megyéhez köthető Krausz Ferenccel kapcsolatban megírták: "1985-ben diplomázott az ELTE fizika szakán, a Műegyetemen villamosmérnöki oklevelet szerzett. Kutatásait a BME Fizikai Intézetében kezdte, majd 1991-ben doktori fokozatot szerzett a Bécsi Műszaki Egyetemen. 2003 óta a németországi Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója, 2004-től a müncheni Lajos–Miksa Egyetem (Ludwig-Maximilians-Universität) Kísérleti Fizika Tanszékének vezetője, 2019-től pedig a betegségek korai kimutatására irányuló vizsgálatok kifejlesztését célzó, a Magyarországon működő Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ (CMF) ügyvezetője és tudományos igazgatója."


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában