Kapával, lapáttal

2023.11.08. 17:30

Zöld megújulás Sárkeszin

Sárkeszi friss zöldítéssel büszkélkedik: 30 új fát ültettek el a közösségi összefogás jegyében, melyek árnyékot és illatot hoznak majd a faluba.

Hajdú Marianna

Sárkeszi falu önkéntesei hárs-, kőris- és juharfákat ültettek a kerékpárút mellett

Forrás: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

A település lakói szerdán délelőtt különleges eseménynek adtak otthont. Az Országos Erdészeti Egyesület által felügyelt faültetési program keretében 30 darab fára tettek szert. A vállalkozó szellemű lakosok nem riadtak vissza a kihívástól: kapával és lapáttal felfegyverkezve láttak neki a faluszépítő munkának.

A kiosztott fák között tíz darab kőris, tíz darab hárs és tíz darab juharfa volt. Különös gondot fordítottak arra, hogy a hársfákat a Petőfi utcán haladó kerékpárút mellett ültessék el. A hársfa virágának kellemes illata miatt kerültek ezek a fák a kerékpárút mellé; a növények pedig néhány év múlva nemcsak árnyékot, de illatos virágokat is kínálnak majd a kerékpározóknak és a helyi lakosoknak.

A faültetési nap korán reggel kezdődött, és számos önkéntes vett részt ebben a közösségépítő élményben. A faültetés előtt gépi segítséggel már előkészítették a fáknak szánt gödröket. Az önkéntes kertész csapat ezekbe ültette el a fákat. Minden egyes csemete háromoldalú támasztékot kapott az egyenes növekedés érdekében, és hálóval vették körbe a szárakat, hogy a vadak se tudjanak kárt tenni a kérgükben.

Az ültetést megelőzően minden gödörbe szerves marhatrágyát tettek a megfelelő tápellátás érdekében, és tövüket fahánccsal szórták körbe a vízvédelem miatt. A fák gondos elhelyezése és a közösség összefogása nemcsak a környezet szépítéséhez járult hozzá, hanem a helyi ökoszisztéma megújulását is elősegíti. A sárkeszi lakosok büszkék lehetnek erre a közös erőre, amely hosszú távon is hozzájárult a falu zöldítéséhez és a természetközeli életminőség javításához.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában