Folytatódott a hagyomány

2023.11.25. 20:00

Virággal köszöntötték nevük napján a Katalinokat (galéria)

A hagyományoknak megfelelően idén is egy szál virággal köszöntötte Székesfehérvár önkormányzata a Katalinokat névnapjuk alkalmából a Liszt Ferenc utcában, Kati néni szobránál.

Héjj Vivien

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Kati néni szobra a megyeszékhely egyik legnépszerűbb nevezetessége. Ihletője Molnár Imréné Boda Katalin, a városi piac jellegzetes alakja volt, aki hosszú éveken át rótta a Felsőváros és a piac közötti utat finom portékákkal, a többek között sült liba- és kacsafertályokkal megrakott kocsijával. Alakja ma éppúgy hozzátartozik Székesfehérvár múltjához, mint a jeles történelmi alakokat ábrázoló alkotások. A szobrot huszonkét évvel ezelőtt avatták fel, a helyszín azóta minden évben lehetőséget ad a Katalinok köszöntésére.

– Kati néni személyisége és amit ő üzen az igenis élő hagyománya Székesfehérvárnak. Kocsis Balázsnak köszönhetően a hagyomány azért is él, mert itt van a szobor, és az orrán láthatjuk, hogy aki itt elsétál, legyen az fehérvári, a vármegye különböző pontjáról érkező vagy turista, ismeri a hagyományt, és megsimogatja Kati néni orrát jó szerencsét kérve és kívánva a város közössége számára – mondta a közösségi ünneplésen Cser-Palkovics András polgármester.

 

A Felsővároshoz kötődő ünnep kapcsán Földi Zoltán önkormányzati képviselő arról beszélt, Kati néni szobra üzenetül adja számunkra, hogy példaértékű kell hogy legyen a szorgalom, az állhatatosság és a munkába vetett hit.

– Kissé meggörnyedt alakjával talán sugalmazhat fáradtságot, megtörtséget, de a mélyen ülő gombszemek és a csintalan mosoly másról is árulkodik. Talán arról, hogy jó élni a mindennapok nehézsége ellenére is – mondta Kati néni szobráról és annak üzenetéről a képviselő.

Az esemény résztvevőit teával, forralt borral és harapnivalóval várta a Fehérvári Polgárok Egyesülete és a Hagyományos Piacokért Egyesület. Az ünnepséget a Tilinkó zenekar muzsikája és az Alba Regia Táncegyüttes Szenior csoportja, valamint a csatlakozó vendégegyüttesek műsora színesítette. A jelenlévő Katalinokat egy szál virággal köszöntötte Vargha Tamás országgyűlési képviselő, Cser-Palkovics András polgármester és Földi Zoltán önkormányzati képviselő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában