Innováció és verseny

2023.11.18. 09:00

Tehetséges diákok innovációs csúcstalálkozója Székesfehérváron

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, a Harman Becker Kft. és Székesfehérvár Önkormányzata pénteken a második „Junior Engineers Camp – HARMAN Hackathon” ötlet- és prototípus-fejlesztő versenyt indította el Székesfehérváron.

Hajdú Marianna

A HARMAN Hackathon versenyzői Székesfehérváron, ötletelés és prototípusgyártás közben

Forrás: ÖKK

A verseny célja, hogy a középiskolások és egyetemisták érdeklődését felkeltsék a természettudományok és a robotika iránt, és bemutassák a mérnöki pálya szépségét.

A résztvevő csapatok, akik középiskolások és egyetemisták, egy kisfilm elkészítésével jelentkezhettek a selejtezőre. A döntőbe hat középiskolai és nyolc egyetemi csapat jutott, ahol 24 órán keresztül mérhetik össze tudásukat. A verseny két szekcióban zajlik: a 9-13. osztályosok és az egyetemisták számára. Tavaly már születtek olyan ötletek, amelyek továbbfejlesztésre érdemesnek bizonyultak, és a szervezők reménykednek, hogy idén is hasonló eredmények születnek.

Kis István, a Harman Becker Kft. ügyvezető igazgatója beszélt arról, hogy a cég a duális oktatási formával kezdte meg az utánpótlás-képzést, ami elengedhetetlen a cég növekedéséhez. Az utánpótlás-nevelés eszközei közé tartozik a tanműhelyek létrehozása és az oktatási intézményekkel való szoros együttműködés. A tavalyi Hackathon jelentős mérföldkő volt a cég számára, hiszen lehetőséget adott a fiatal generációnak a kreativitás, a csapatmunka és a tanultak gyakorlati alkalmazásának bemutatására.

Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere felidézte, hogy a Harman és az egyetem kezdeményezésére indult el a Hackathon, amelynek célja olyan fiatalok összeállítása volt, akik érdeklődnek a műszaki terület iránt, és képesek innovatív megoldások létrehozására 24 óra alatt. Az első évben a várakozásoknak megfelelően kiváló ötletek születettek, és az idei évben is hasonló eredmények várhatóak.

Györök György az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánja kívánt kiváló versengést a résztvevőknek. Hangsúlyozta, hogy a 24 órás verseny nemcsak a megmérettetésről, hanem a szakmáról, a mérnöki attitűdről és a tanultak gyakorlati alkalmazásáról is szól.

A verseny során a résztvevők folyamatosan dolgoznak, saját maguk osztotják be az ötletfejlesztéstől a prototípusgyártásig. Italt és igény szerint pihenési lehetőséget is biztosítanak a versenyzők számára, így támogatva őket ebben az intenzív 24 órás kihívásban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában