Különleges kiállítás

2023.11.03. 07:00

Tárlaton a táncosok második bőre: a balett különleges világát mutatják be a Szent István Király Múzeum legújabb kiállításán (galéria)

Különleges kiállítással ünnepli fennállásának ötödik évfordulóját a Székesfehérvári Balett Színház. Szent István Király Múzeummal közös kiállításán az elmúlt évek kreatív tervezésű jelmezeit csodálhatja meg a közönség.

S. Töttő Rita

Fotó: Ostorházi Helga

Idén öt éves a Székesfehérvári Balett Színház, mely alkalomból a Szent István Király Múzeummal, annak Fő utcai Rendház épületében jelmezkiállítást nyitott november 2-án, csütörtökön. A különleges tárlaton az elmúlt évek előadásainak jelmezeit láthatja a közönség, betekintést nyerve általuk a balett művészvilágába, kreatív tervezési lehetőségeibe, fellépő jelmezeik színes, szárnyaló fantáziájú kollekcióiba.

A kiállítás megnyitóján Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere e szavakkal köszöntötte a résztvevőket, köztük a táncosokat is:

- A következő három hétben olyan értéket láthatunk a kiállításon, amely komoly összefogás eredménye. A látogatók pedig, akik a múzeum kiállításaira érkeznek, a kortárs művészeti alkotásokként értelmezhető balett jelmezeket is megtekinthetik, s megismerhetik ezáltal Székesfehérvár kultúrájának erejét. 

Fotó: Ostorházi Helga

Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója meghatódottságának adott hangot köszöntőjében, s hozzátette: 

- A művészeteknek nem szabad egymástól külön működniük. Minden egyes művészet tehát a múzeum művészete is. Mi azonban nem tárgyakon, hanem a mozgáson keresztül mutatjuk be azt - fogalmazott a Balett Színház igazgatója, amelynek kiállítása jól reprezentálja, hogyan tud több művészeti ág jól együttműködni. Az igazgató elmondta: az itt látható jelmezeken keresztül láthatók azok a táncosok, mozdulatok és történetek is, amelyek a színpadon életre kelnek. Olyan tervezők munkáját dicsérik ezek az alkotások, akik lelküket tették hozzá a jelmezekhez s akikkel a közös munka sikerre viszi az előadásokat. - A jelmez a művész második bőre. Nagyon fontos ezért az anyagválasztás, továbbá a vizuális megjelenés, ami soha nem lehet öncélú: a mondandó szolgálatába kell ugyanis, hogy álljon. A színházi életben a legnehezebb dolguk tehát a jelmeztervezőknek van... 

 

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója elmondta: a Balett Színházzal nem újkeletű a együttműködésük, hiszen a kortárs művészet kereteibe belefér a kortárs tánc és jelmez is. 

- Nem csak ruhákról, jelmezekről beszélhetünk azonban - mutatott rá, utalva a vitrinek mögé rejtett relikviákra is. Majd pedig reményét fejezte ki, hogy számos hasonló kiállítás kap még helyet a múzeumban. Az ingyenesen megtekinthető jelmezkiállítás november 24-ig minden nap 9 és 19 óra között várja a látogatókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában