Addig kell dagasztani a tésztát, amíg nem csöpög az eresz!

2023.11.12. 07:00

Táci toros nap és rétesvásár: Hogy a játszótér ne csak álom maradjon (galéria)

Idén a jeles nap tízedik alkalommal rendezték meg a táciak a toros és réteskészítő napjukat.

Hajdú Marianna

Immár 10. alkalommal rendezték meg a táci toros és réteskészítő napot

Forrás: Hajdú Marianna/ Fejér Megyei Hírlap

A nap már hajnalban, a kakasszóval indult – és némi lélekmelegítővel. A köd még a tájat ölelte, de a táciak már rég túl voltak az első, a munkát megáldó fogópálinkán. A férfiak a toroson már a húsfeldolgozás rejtelmeibe merültek: 166 kilogrammos hízót aprítottak olyan szakértelemmel, mintha csak a nagy könyvben írt recepteket követnék. Hurka, kolbász, pecsenye, sőt a sült máj illata is csalogatta az érdeklődőket már messziről.

Eközben a nők és lányok sem tétlenkedtek. A falu rétesnyújtó asszonyai láthatóan minden fortélyt ismertek. A lisztfelhőben 40 kilogrammnyi tészta készült, a kezek csak úgy táncoltak az edények falán dagasztás közben egészen addig, amíg “nem csepegett az eresz”! A réteseket minden jóval megtöltötték, de még variálták is azokat olyan kreativitással, amitől még a szomszéd falvak is irigykedhetnének. Óriási profizmussal folyt a munka, az asszonyok évtizedes tapasztalataikat osztották meg mindenkivel, aki eddig csak játszott a réteskészítés gondolatával. Farkasrétiné Csörgő Eszter, aki bár cukrász, most először állt rétest nyújtani, izgatottan figyelte a helyi rétesmesterek mozdulatait.

 

 "Nekünk ezt nem tanították meg az iskolában és határozott szándékom volt megtanulni az elkészítését" 

– mesélte a fiatal “kiskukta”, miközben megpróbálta elsajátítani a tészta húzásának fortélyait.

A Villanysütők előtt fárfi felügyelett mellet a precíz sütés. Árgus szemekkel figyelték hogyan pirulnak a töltött csemegék. 

Délután kettőkor aztán eljött a pillanat, amikor az elkészült csemegék felvonultak. A falu apraja-nagyja, éhes pocakkal és várakozó szívvel sorakozott, hogy támogassa a játszótér fejlesztését. A rétesvásár bevételével a gyerekek arcára varázsolhatnak majd új mosolyt, hiszen minden eladott szelet rétes, minden tányér toros egy hinta vagy csúszda felépítését jelentheti majd az óvoda melletti játszótéren.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában