Jó szerencsét!

2023.11.29. 14:00

Szent Borbálának mondanak köszönetet mindenért Balinkán

Szent Borbála napján a védőszentre, valamint a bányászat áldozataira emlékezik mindenki azokon a településeken, ahol valaha bányászat folyt, ezért Balinka is megemlékezést tart ezen a napon, hiszen a település a bányászatnak, a bányászoknak köszönheti a létét.

Palocsai Jenő

Fotó: Önkormányzat

Balinka község két településrészből, Balinkából és Mecsérből áll, de mindkettőt a bányászat hívta életre, fejlesztette, növelte, természetesen mindig az ott élők szorgalmán keresztül. Gyakran hallatszott a bányászok köszöntése az utcákon: Jó szerencsét!

–Balinka településen a magyar szénbányászatnak nagy hagyományai voltak a 2003-as évig, amikor végérvényesen betemették a tárnák mélyét, ezzel lezárva egy, a településünkön élő emberek életében maghatározó korszakot. A bányászatban dolgozó és ebben a bányászatra épülő faluban élő lakosok azonban évről-évre megemlékeznek erről a korszakról, és idén is így teszünk–mondta Wéninger László, a község polgármestere. 

A megemlékezés, illetve a koszorúzás december 4-én, hétfőn lesz, 1400 órakor a Mecsér településrészen felállított Szent Borbála emlékműnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában