Véradás

2023.11.22. 18:30

Rendhagyó véradás a Táncsics Mihály Általános Iskolában – Németh Béla a 150. véradására érkezett

Hosszú évek óta hagyomány a székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskolában, hogy a Magyar Vöröskereszt kitelepül és egy szervezett véradáson várja a véradókat.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A mostani, november 22-i alkalom azonban különlegesebb volt az eddigieknél, Németh Bélának ugyanis ez volt a 150. véradása, aki napra pontosan 50 évvel ezelőtt adott vért először Kiskunfélegyházán, ahol előfelvételis katona volt. Mint mondta, magától értetődő volt, hogy vért ad.

– Nekem egy testi-lelki megnyugvást ad az, hogy vért adhatok. Megnyugtat, hogy valakin segíthetek. Ugyanekkor, az első alkalommal természetes, hogy mindenkiben van egy kis félsz, egyfajta visszatartó erő, de mihelyst ezen túl van, rájön arra, hogy ezzel mennyit segíthet – mesélte mosolyogva Németh Béla.

A rendhagyó véradáson jelen volt még Szávity Ivett, a Magyar Vöröskereszt Fejér Vármegyei Szervezetének, véradásszervezője, aki elmondta, szervezetük célja, hogy generációkon átívelő, népszerű véradásokat szervezzenek és 18 éves kortól egészen 65 éves korig minél több embert bevonjanak a véradásba. Kiemelte továbbá, hogy a segítségnyújtáson túl a rendszeres véradás egy szűrővizsgálat is egyben, így a véradó felmérheti a saját egészségi állapotát is.

Fotó: Fehér Gábor /Fejér Megyei Hírlap

A véradásszervezőtől azt is megtudtuk, hogy 56 naponta adhat vért valaki, a nők négy alakalommal egy évben, a férfiak pedig 5-ször. Maga a véradás folyamata nagyjából 15 perc és 4-4,5 deciliter vért ad átlagosan egy véradó. 

A véradásból a táncsisos diákok is kivették a részüket. A toborzást szórólapok kiosztásával segítették, a helyszínen pedig ők vették fel a véradók adatait.

Aki a szerdai alkalomról lemaradt volna a hónap végén és december elején is adhat még vért, megyeszerte több kiszállásos véradás lesz.. Erről bővebben a veradas.hu oldalon lehet tájékozódni.



 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában