Borszentelés és újbormustra

2023.11.12. 14:56

Példás összefogás Márton napján, Enyingen

Ki ne kötné össze az ünnepet egy pohár nemes nedű elfogyasztásával, főleg Márton napján? Az enyingiek is ekképpen tették fel maguknak a kérdést, miközben arra gondoltak, hogy a hagyományőrzést nemcsak emlékeik között, hanem tetteikkel is folytatni kívánják. És ha már Enying, akkor ki az, aki ne gondolna a varázslatos hangulatú Öreghegyre, és az ott megtermelt nemes nedűre – a királyok italára –, a borra?

Szent Márton legendáját Kató Balázs idézte fel

Fotó: Máté József

Mindezek tükrében szombaton – a korábbi hagyományokat újragondolva – Márton-napi borszentelőt és újbormustrát szervezett példás összefogással az Öreghegyi Borbarát Klub és az Enyingi Borkedvelők Rendje közösen, együttműködve az enyingi történelmi egyházakkal.

A história szerint: „A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejezéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal. Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy krumpligombóccal, mert a rigmus szerint: Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik. A Márton-napi lúdvacsora után Márton poharával, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba.”

Iván Géza református lelkész (b) és Ébner Vilmos katolikus plébános
Fotó: Máté József

Az enyingi szokás szerint a borosgazdák Márton napján körbe járnak meghívott vendégeikkel több pincét az Öreghegyen, és áldást kérnek az egyházak képviselőitől a feldíszített asztalokra kihelyezett újborokra, s a gazdák egész éves munkájára.

A borszentelő és az újbormustra Horváth Ferenc pincéjénél kezdődött kora délután, ahol Fodor István, az Öreghegyi Borbarát Klub elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Szent Márton legendájáról Kató Balázs keramikus emlékezett meg. Az ünnepet Viplak Tibor polgármester köszöntője tette teljesebbé, melyet követően a katolikus egyház képviseletében Ébner Vilmos plébános megáldotta a kihelyezett borokat, majd Iván Géza református lelkipásztor igehirdetéssel fejezte be a ceremóniát. A beszédek sorát Máté József

borlovag zárta, aki az Enyingi Borkedvelők Rendje nevében szólt néhány jó szót a vendégekhez.

Ezt követően mindenki megízlelte az újborokat, és megkóstolta az asztalokra kihelyezett finom falatokat. Tiszteletét tette az eseményen az Enyingi Borkedvelők Rendje borkirálynője, Varga Gáborné Szandra is. A napot az Öreghegy varázsa, a középútról a vendégek elé táruló pazar panoráma, és a pincék meglátogatása tette még emlékezetesebbé.

A pincetúra Hacsek Csaba terciáján folytatódott, ahol kézműves sajtok kóstolására is mód nyílt a házigazdák szorgosságának köszönhetően. A sorban azután Nagy Zoltán pincéje következett, és végül a szőlőhegyi barangolás Máté József borlovag pincéjénél zárult. A jeles nap este a Vas Gereben Művelődési Házban lúdvacsorával fejeződött be, Boros László élőzenével gondoskodott az egybegyűltek jó hangulatáról.

A jeles nap jó hangulatú libavacsorával fejeződött be a művelődési házban
Fotó: Máté József

(Szerzőnk, Pallag Mihály az Enyingi Borkedvelők Rendje elnök-nagymestere.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában