Egy kellemes nap

2023.11.14. 17:30

Pápán jártak a NAV Fejér megyei nyugdíjasai

A NAVNYOSZ Fejér-vármegyei Adóügyi Nyugdíjas klub tagjai Pápára, a történelmi belvárosba látogattak el. A város nagyon sok látnivalóval csalogatja a kirándulókat, ilyen az Esterházy kastély, a barokk épületek, valamint a Kékfestő Múzeum.

Házi Péter

Fotó: A klub

A belvárosi sétát városnéző kisvonattal tették meg a klub tagjai, így a város sok jelentős épületét nézhették meg kényelmesen. A sok belvárosi műemlék épület közül is kiemelkedik a barokk stílusú Esterházy kastély és a mögötte elterülő Várkert.  Elbűvölte a klub tagjait, hogy az idegenvezető hölgy korhű ruhában kísérte végig őket, s szinte „élő kastély tárlatvezetéssel” sétálhattak a főúri termekben. A pompás korabeli öltözéket viselő két udvarhölgy verses köszöntőivel és múltidéző táncaival nyerhettek bepillantást  a barokk stílusú gazdag élet mindennapjaiba.
A tagok, elmondásuk szerint, olyan élő utazáson vehettek részt, ahol megismerhették az itt élő grófok, grófnők hétköznapjait. Fájlalták,  hogy mire beleélték volna magukat a nagy úri életbe, már véget is ért sétájuk.    

A túra végén a Kékfestő Múzeumba látogattak el, amely Magyarország egyetlen kékfestő múzeuma, és   bemutatja be a kékfestés teljes munkafolyamatát.  Meglepődve szembesülhettek azzal,  hogy a kékfestés milyen nehéz fizikai munka volt. Megtudták, miből lesz a kékfestő kelme, a ruha anyaga, mi a szigetelő massza, mi az indigócsáva, mire valók a különböző pácok  és vegyszerek. A látogatásukat egy hangulatos kávézóban fejezték be, és egy nagyon kellemes napot töltöttek ismét együtt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában