In memoriam

2023.11.09. 15:30

November 14-én kísérik utolsó útjára F. Petres Évát

Életének 97. évében 2023. október 31-én elhunyt F. Petres Éva, a Szent István Király Múzeum egykori igazgatóhelyettese, aki legendás alakja volt az intézménynek és Székesfehérvár kulturális életének. Gyermekeinek, unokáinak fájdalmában Székesfehérvár Önkormányzata és a Szent István Király Múzeum osztozik. F. Petres Évát a város és a múzeum saját halottjának tekinti.

Feol.hu

Fotó: Cser-Palkovics András Facebook oldala

Ahogy az ÖKK közleményében írja, F. Petres Éva a múzeum egyik legendás alakja volt. Régészként, muzeológusként, könyvtárosként tevékenykedett, s alkotott maradandót. Kutatási területe az őskoron belül a vaskor és a bronzkor volt. Fejér vármegyében Lovasberény, Igar, Fehérvárcsurgó területén folytatott ásatásokat. Nevéhez fűződik a pákozdi kelta szentély feltárása.

Állandó és időszaki kiállítások rendezője volt, a Gorsiumi napok szervezőjeként is dolgozott. A Magyar Régész Szövetség alapító tagja volt.

Szakmai kitüntetések mellett Alba Regia-emlékérem birtokosa is volt. Székesfehérvár szellemi értékeinek gyarapítása érdekében végzett kiemelkedő szakmai munkássága elismeréseként Székesfehérvár Díszpolgára díjat vehetett át 2013-ban, valamint Fejér vármegye díszpolgára címmel is elismerték munkásságát.

Évtizedekig volt a székesfehérvári Szent István Király Múzeum igazgatóhelyettese és lelke, távozásával fájó űrt hagyott maga után. F. Petres Évától 2023. november 14. kedden, 10 órakor vesznek végső búcsút a Csutora temetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában