Leeresztése még várat magára

2023.11.07. 16:00

Nem indulhat az ideiglenes átkötő csatorna építése a pátkai tározónál

A pátkai tározó körül továbbra is zajlanak az ügyek a háttérben. Leeresztése még várat magára, a tervezett ideiglenes átkötő csatorna építési engedélyére pedig fellebbezés érkezett.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

A pátkai tározó leeresztésének kérdése továbbra sem eldöntött tény, noha arról folyamatosak az egyeztetések. Ahogy azt megírtuk, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság azt remélte, október végére konkrét válaszokkal tudnak majd szolgálni a kérdésben, de nem így történt. Megkerestük az Igazgatóságot, hogy megtudjuk, hol tartanak most azok a vízminőségi vizsgálatok, amelyek alapján döntést lehet hozni. Ám, mint a választ kaptuk, a pátkai tározó üzemrendjével kapcsolatban továbbra is zajlanak az egyeztetések az érintettek között.

Korábban szó volt azonban egy ideiglenes átkötő csatorna kivitelezéséről is, amely lehetővé tenné, hogy a tározóból a víz „elkerülő” úton, így jelentősebb tisztulási folyamatokon átvezetve juthatna el a Velencei-tóba. Ennek a terveihez az érvényes vízjogi létesítési engedély  kiadására - a vízjogi engedélyezési  eljárás  lefolytatása  után - már most, október 17-én  sor került. Persze hasonlóra már volt példa, így lehetett sejteni, hogy a tizenöt napos fellebbezési időt ki kell várni.  Véglegessé  válása ugyanis csak az ezt követő 15 nap után történhetett volna meg, amennyiben
nem  érkezik fellebbezés. Ám, az Igazgatóság a feol.hu-nak elmondta: mivel a vízjogi létesítési engedélyre fellebbezés érkezett, így az nem vált véglegessé, tehát a munkálatok nem kezdődhetnek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában