Egyeztetések

2023.10.11. 20:00

Pátkai tározó: nem csak egy pohár víz?

Még októberben döntés születhet arról, hogy alkalmas-e a pátkai tározó vize az újabb leeresztésre. Az álláspontok a témában nem különösebben közeledtek: a pátkai polgármester barbárságnak tekinti, a gárdonyi pedig szeretné, ha már novemberben megtörténhetne a leeresztés.

S. Töttő Rita

Egyeztetés október 4-én a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságon a Velencei-tó és a pátkai tározó kapcsán

Fotó: Dr. Molnár Krisztián Facebook oldal

Noha a nyári időszakban javarészt 80 centiméter feletti volt a Velencei-tó vízállása, a helyzet nem úgy tűnik, mintha stagnálna: október 11-én ugyanis már csak 76 centimétert mértek Agárdnál. A Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság és az érintett szervezetek, önkormányzatok bevonásával folyamatosan egyeztetéseket tart a vízállás növelése érdekében. Legutóbb október 4-én került erre sor az Igazgatóságon, melyen részt vett Molnár Krisztián, a Fejér vármegyei közgyűlés elnöke, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetői, továbbá hatósági szakemberek, a Velencei-tó környékének és az érintett települések polgármesterei, a MOHOSZ és a HOFESZ vezetősége, valamint a Duna Ipoly Nemzeti Park képviselője.

Molnár Krisztián közösségi oldalán összegezte a helyzetet s rámutatott: a pátkai tározóból idén összesen 3,02 millió köbméter vizet engedtek le, melynek köszönhetően 13 centiméterrel emelkedett a Velencei-tó vízszintje. Ehhez tette még hozzá a csapadékos időjárás a maga 10 centiméterét, de sokat segített a vízgyűjtők és befolyó árkok tisztítása is. A Velencei-tó vízpótlásával kapcsolatos komplex munkát folytatják, ígérte a vármegyei közgyűlés elnöke.

A legutóbbi egyeztetésen heves vitákról is érkeztek hírek, melyeknek köszönhetően fókuszba került a pátkai tározó újbóli megnyitása. Erről merőben eltérő álláspontot képvisel például a gárdonyi polgármester és a tározót védő pátkai polgármester. Tóth István, Gárdony vezetője úgy fogalmazott közösségi oldalas közleményében, hogy szerinte „az érdekeltek többé-kevésbé konszenzusra jutottak abban, hogy a jelenlegi, kivárásra alapozó stratégia semmi jót nem hozott sem a pátkai tározónak, sem a Velencei-tónak. A tározó teljes leengedése elkerülhetetlen, de az abban lévő kimondottan rossz minőségű víz tóba eresztése aggályos.” Végül mégis kifejezte reményét, hogy noha „Újabb problémát jelent az, hogy a tározót még a tél beállta előtt le kellene halászni”, ezzel együtt és „A másodlagos hasznosítókkal történő egyeztetések után” novemberben megkezdődhet a pátkai tározó vízének leeresztése.

Nagy Dániel, Pátka polgármestere sem köntörfalazott az egyeztetést követően. Mint írta közösségi oldalán, „víz továbbra sincs megfelelő mennyiség a Velencei-tó vízpótlásához ellenben az akarat megvan, így a télen leeresztik a pátkai tározót, üresre. Újra megtörténik az a barbárság, amely immáron harmadjára teszi tönkre az itt kialakult ezer éves élővilágot.” Mint fogalmazott, abban reménykedett, hogy hamarosan megkezdődhet a tározó rekonstrukciója, és emiatt eresztik le a tó vizét, de a legutóbbi tárgyalásokon világossá vált, nem erről van most szó. „Mi csak egy pohár víz vagyunk, másodlagos emberek, másodlagos a környezetünk, életterünk” – írta le érzéseit a település vezetője, s így folytatta: „Vallom, hogy ezek az emberek, akik nemtörődömségükkel arról döntenek, hogy cselekvési terv, felújítási forrás nélkül lemészárolnak egy teljes tavat nem erre tettek esküt.”

Úgy tudjuk, jelenleg is zajlanak vizsgálatok a pátkai tározó vízminőségét illetően. A Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság a feol.hu-nak elmondta: a  Velencei-tó  és  tározóinak  együttes üzemeltetési szabályzata szerint a Közép-dunántúli  Vízügyi Igazgatóság a hidrometeorológiai, vízháztartási és vízminőségi állapotokat értékelve várhatóan októberben dönt a Pátkai-tározó őszi üzemrendjéről. Vagyis egy hónapon belül döntés születhet arról, hogy leeresztik-e ismét a pátkai tározó vizét vagy sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában