András napja zárja az őszt

2023.11.30. 20:00

Magyarország legszebb óvodakertje díjat kapott az Eszterlánc Fehérvárcsurgón (videó, galéria)

András napi táncházzal, sütőtök és sült alma kóstolóval zárta az őszt az Eszterlánc Óvoda. Az ünnepségre látogató polgármester bejelentette, hogy a Virágos Magyarország pályázaton a csurgói intézmény nyert a legszebb óvodakert kategóriában.

Palocsai Jenő

A Zöld Szívhez való tartozás alapja, a fogadalomtétel tíz pontból állt

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Az Eszterlánc Óvoda éveken át volt Zöld Óvoda, majd elnyerték az Örökös Zöld Óvoda kitüntető címet. Az intézmény követi a környezeti nevelés programot, méghozzá holisztikus alapokon.

–Nálunk most lett vége a bíborszínű ősznek, ugyanis mi egész november 30-ig őszt tartunk, mely csak András napon búcsúzik. Itt gyakran van terített asztal és a rituális dolgok, amiket évek óta bevezettünk az ünnepeink alkalmával, minden évben ismétlődnek a vegyes csoportjainkban, de minden alkalommal valami új dologgal tűzdeljük meg, és ettől lesz aztán az ünnep, igazi ünnep. Itt ma még teljesen ősz van, a nevelőtestület nagyon komolyan veszi azt, hogy nem kezdi a karácsonyt, akkor, amikor még nincs itt az ideje. Kitartottunk, mert nem akartuk, hogy elvegye tőlünk bárki a novembert–mondta Wágner Tiborné, tagintézményvezető.

Valóban falevelek, fakorongokból kialakított sütőtökök, magok, termések sorakoztak a folyosókon, sőt, egy hálós asztalon a gyerekek által szedett csipkebogyó piroslott. A száradó termés arra vár, hogy egészségmegőrző teát készítsenek belőle a gyerekeknek.  

–Örökös Zöld Óvoda vagyunk, de mindig keressük az utakat, hogy merre tovább, és ezért elment az egész nevelőtestület a Zöld Szív Természeti Mozgalomhoz egy konferenciára, hogy megtudjuk, mit is jelent Zöld Szívesnek lenni. Az ezzel járó képzést elvégeztük, a hétpróbát pedig teljesítettük a gyerekekkel, megtanulva, hogy milyen is a szelíd módszertan. Mi nagyon közel vagyunk a természethez és ma adtuk át a gyerekeknek a Zöld Szíves igazolványt, melynek átvétele előtt kötelező a fogadalomtétel. Mint Zöld Szívesek, kiválasztottunk a Károlyi-kastély kertjében egy szelídgesztenyét, bemutatkoztunk neki és ő is nekünk. Ez azért fontos, mert így egy megfigyelésen alapuló pedagógiai módszertannal gazdagodott az óvodai életünk–fogalmazott az intézmény vezetője.

A tornaszobában a felsorakozott gyerekek az őszről mondtak verseket, mondókákat és énekeltek dalokat, majd a műsort végighallgató vendég, Temesvári Krisztián szólt hozzájuk:

– A Virágos Magyarország pályázatra leadott anyagban szerepelt az is, hogy az óvodakertben található rovarhotel, madárodú, zöldségeskert, komposztáló, esővízgyűjtő, őshonos gyümölcsfák és díszfák sora. Az is kiderült, hogy nagy hangsúlyt fektetnek ebben az óvodában a kiskert gondozására, illetve az abban termesztett nyersanyagok feldolgozására. Ezen keresztül megtapasztalhatják itt a gyerekek, mi és hogyan is történik az ültetéstől a feldolgozásig. Az elismeréseket elbíráló testület azt is megtudta, hogy itt van még lepkefogó sövénysor, sőt gyomnyomozó és csigacsapda felelős is, és nem mellesleg elkészült a Mezítlábas Park is. A Belügyminisztériumtól kapott értesítés szerint az Eszterláncé lett Magyarország legszebb óvodakertje–fogalmazott a polgármester.

Az elismerő oklevelet és az ahhoz járó Zsolnay padlóvázát az intézmény vezetőjének adta át a polgármester.

–Még 2021-ben csatlakoztunk az Iskolakert Programhoz, és azóta működtetjük ezt a kis óvoda kertet. Legutóbb kapcsoltunk hozzá egy kis féltetőt is, ami a szülők hozzájárulásával és sok segítségével készült, de kialakítottunk egy kis tanulási környezetet is, sőt már van raklap mosogató is, hogy a leszedett dolgokat meg tudjuk mosni. Mi nem csak mondjuk, hogy kertészkedünk, hanem vannak saját termékeink, melyeket több helyen, így a Mihály napi vásáron árulni is szoktunk. Be is főzzük és csomagoljuk a kész termékeinket, így van itt saját káposzta savanyúság, levendulás porcukor, szalaggal fűzött illatosító levendulából, de szilvalekvár, cukkini krém és lábsó is–sorolta Wágner Tiborné, aki hozzátette:

–A gyerekek nagyon élvezik a kerti munkát. A bejáratnál Vörösmarty idézettel találkozik, aki belép: „A természet örök kincsét forgatni ne féljél, mert benne istennek képe vagyon”. Ezt a hitvallást terjeszteni fontos feladat, mert hiába vagyunk falun, mindenki térkövezi a házak körüli kerteket, udvarokat, így nem csak a gyerekek, a szülők jelentős része sem ismeri a kertészkedés alapjait. Egy közösséget csak úgy lehet életben tartani, hogyha a munkánkba mindenkit bevonunk. A gyerekeken és a szülőkön túl nyugdíjas nénik is jönnek hozzánk a Fonó héten, és megmutatják, hogyan kell fonni, szőni, vagy például énekelve tollat fosztani. Utóbbinak köszönhetően töltöttük meg a hamarosan érkező Mikulás párnáját. Muszáj átadni a holisztikus világnézetet, hogy megtanulják, hogy a Föld honnan indul és hova megy, hogy hol vagyunk mi ebben–tette fel a nagy kérdést Wágner Tiborné, az Eszterlánc Óvoda vezetője.

Az eskütétel, az igazolványosztás és a táncház után asztalhoz ültek a gyerekek, és kezdődött az utolsó, őszi kóstoló. Saját termesztésű sütőtök és az ovisok keze által szedett csurgói sült alma került a kockás abrosszal terített asztalra.

Az esküt követően mindenki átvehette a Zöld Szív igazolványt és a hozzá tartozó pontgyűjtő kártyát is
Fotó: Palocsai Jenő / FMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában