Azon a napon apad a csap

2023.11.24. 13:30

Lajtos kocsi biztosítja majd a lakosság számára az ivóvizet Bakonykútiban

Az elmúlt évtizedekben újra meg újra gondot okozott, hogy cserélni kell a falut ellátó vízmű szivattyúját, amikor az feladta a harcot. Most, november 28-29-én az önkormányzat és a vízszolgáltató úgy cserél szivattyút, egy nagyszabású, jövőre induló fejlesztés részeként, hogy a régi is megmarad tartaléknak.

Palocsai Jenő

Az apró vízműépület a falu legalacsonyabb pontján van, a patak partján. Innen kell feljuttatnia a vizet a szivattyúnak az egész faluba és egyúttal a víztoronyba is

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A megyében talán egyedüliként Bakonykúti lakossága olyan szerencsés, hogy nem a csőhálózatok kilométereinek kusza hálózatából, hanem saját, tiszta vizű kútjukból tölthetik meg üvegpoharaikat. A viszonylag állandó nyomást egy apró vízműépület, illetve az abban található tartálypár és egy szivattyú biztosítja. Utóbbi, néhány évente feladja a küzdelmet, és olyankor pánikszerűen cserélni kell, hogy a lakosság ne legyen sokáig a lajtos kocsiban szállított vízre szorulva. 

Most a szokásoktól eltérő megoldást választott az önkormányzat és a közmű szolgáltató. Egyrészt mert 5-7 évente szokott lenni a csere, és a mostani szivattyú 14 éve működik, másrészt, mert a DRV és a falu hidroglóbusz építését tervezi. 

–A DRV Zrt. elrendelte a településünk ivóvíz ellátását biztosító kutunkban a szivattyú cseréjét, ezért Bakonykútiban november 28-án és 29-én 08.00 – 18.00 óra között vízhiány és nyomáscsökkenés várható. A DRV tájékoztatása szerint a szivattyú cserét a korábbiaktól eltérő, modern technológiával fogják végezni, így reményeink szerint a megadott időpontnál rövidebb ideig kell majd vízhiánnyal számolni, valamint az üzembe helyezés előtt a kutat kiöblítik, így jelentős vízminőség romlással sem kell számolni a csere során–mondta Marics József polgármester. 

A település legmagasabb pontja a Szabadság utca teteje, így lehet, hogy a széles utca végében kap majd helyet a víztorony
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Mint megtudtuk, a vízhiány időtartama alatt településen folyamatosan jelen lesz a lajtos kocsi, szükség esetén többször is fordul, amelyből a lakosság ivóvizet tud vételezni. Az előírásoknak megfelelően szállít, ez azt jelenti, hogy 10 liter víz jár naponta minden egyes lakosnak. 

A munkát Bakonykúti hosszú távú és biztonságos ivóvíz ellátása érdekében végzik, részben az önkormányzat, részben pedig a DRV Zrt. finanszírozásában és ez a beavatkozás már egy nagyobb terv része. Az önkormányzat 3 millió forintot különített el, hogy megterveztethesse azt a hidroglóbuszt, mellyel nem csak stabilabb és biztonságosabb lesz a település ivóvízellátása, de ellátja megfelelő nyomással, a lakossági igényeken túl, az oltáshoz elengedhetetlen tűzcsapokat is, ha úgy hozza a szükség. 

Hogy hol fog az ég felé nyújtózkodni a leendő műtárgy, még senki sem tudja, de mivel várhatóan a legmagasabb pontra állítják majd, nagy valószínűséggel a Szabadság utca teteje fogadja majd magába a roppant tömegű torony talapzatát. 

Az előzetes tervek szerint az idén cserére érett szivattyú, kis felújítást követően alkalmas lesz betölteni a tartalék szerepét. Az új szivattyú pedig már nem csak a lakosság közvetlen vízellátásáért felel, hanem a glóbusz megépülését követően ez a szivattyú fogja táplálni a víztornyot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában