Pletser Tamás lokálpatrióta vezette a sétát

2023.11.05. 18:30

Kriptában, mauzóleumban is jártak a martonvásári városismereti sétán

Második alkalommal szerveztek városismereti sétát Martonvásáron a hétvégén. Pletser Tamás lokálpatrióta vezette a népes társaságot, akik kriptát, mauzóleumot ismerhettek meg közelebbről ezen az alkalmon.

S. Töttő Rita

Csoportkép a szigeten lévő Beethoven szobor előtt

Fotó: Godó Mónika

A martonvásári várostörténeti sétát első alkalommal a Turizmus Világnapja alkalmából szervezték volna meg szeptemberben, ám a zord időjárás miatt október 8-án kerülhetett sor a program megvalósulására. Mint kiderült, olyan jól sikerült ez a séta, hogy hamar felmerült az igény a folytatásra. S lám, a második alkalom meg is valósult november 4-én, köszönhetően Pletser Tamás lokálpatriótának.

Brunszvik Teréz szarkofágja
Fotó: Godó Mónika

A szervező első alkalommal a Brunszvik kastély parkjában rejlő érdekes történeti emlékeket tárta fel a résztvevőknek, most pedig az egykori zsidó temetőt, a Brunszvik mauzóleumot, a Dreher kriptát és a temetőben nyugvó 1848-as honvédek sírját és azok történetét mutatta be. A városismereti séta vezetője ezúttal is sok érdekes, néha szomorú ismerettel gyarapította a martonvásáriak tudását.

A Dreher mauzóleum kívülről
Fotó: Godó Mónika

Úgy fest, az érdeklődés töretlen, most is legalább félszázan vettek részt az eseményen. Éppen ezért folytatás várható, tudtuk meg a szervezőtől, ahogy azt is: a terv szerint a téli sétára nem annyira alkalmas időben inkább benti ismeretterjesztő előadással készülnek, ám tavasszal újra útra kelhetnek a helyi történelem iránt érdeklődők.

Csoportkép a Brunszvik mauzóleum előtt
Fotó: Godó Mónika

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában