Elkezdődtek a feltárások a koronázó-bazilika területén

2023.11.16. 07:00

Korszakalkotó történelmi felfedezések Székesfehérváron

Székesfehérvár, Magyarország egyik legjelentősebb történelmi városa, most újabb izgalmas fejezethez érkezett történelmében. Három hónappal a talajradaros vizsgálatok után megkezdődtek a rég várt tervásatások az egykori koronázóbazilika területén, amely új fejezetet nyithat a magyar történelemkönyvekben.

Hajdú Marianna

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója és az ásatás vezetője szerint, eddig érintetlen területet fedeztek fel, már az ásatások első napjaiban

Forrás: ÖKK

A XI. században épült városfalak és a Szűz Mária prépostsági templom maradványai az ásatások fő célpontjai. Ezen falak, ami a maga korában, Európa szerte ritkaságnak beállítottak, a város jelentőségét tükrözik. A Nemzeti Emlékhely – Közép-kori Romkertben zajló ásatások során már törmelékek, faragott kövek és cserépdarabok is előkerültek, amelyek fontos információkkal szolgálhatnak a városfalak és a templom történetéről.

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója és az ásatás vezetője szerint a metszett falban található fekete, porózus réteg – ami tele van vassalakkal és egy régi tűzeset nyomait őrzi – különösen izgalmas. Ezen felül a talajradarozás során készült radargram anomáliái is újabb titkokat rejthetnek.

Forrás: ÖKK

Az legújabb tudományos módszerek – mint a dendrokronológia – segítségével további részletek derülhetnek ki. Ha a Nemzeti Emlékhelyen az ásatások során fagerendákat is találnak, a régészek képesek lesznek meghatározni nem csak az egykori várfala, de a templom pontos építési idejét.

A munkálatok során már olyan érdekes leletek is előkerültek, mint ágyúgolyó és puskalövedékek, valamint a várfal tetejét is megtalálták. Bár a régészek még nem jutottak el a késő-középkor nyomain túlra, Pokrovenszki Krisztián szerint eddig érintetlen területet fedeztek fel.

Forrás: ÖKK

Ez az ásatás nemcsak a régészek, hanem a történelem iránt érdeklődő laikusok számára is izgalmas. A Szent István Király Múzeum és a projekt hivatalos weboldala rendszeresen frissítéseket és előrehaladást nyújt az ásatások haladásáról, lehetővé téve mindenki számára, hogy kövessék ezt a rendkívüli időutazást.

Forrás: ÖKK

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában