Gratulálunk!

2023.11.24. 20:30

Három Fejér vármegyei szakdolgozó kapott kitüntetést

A MESZK Országos Szervezet Díjátadásán pénteken több kitüntetést is átadtak, köztük három Fejér vármegyei szakdolgozóét is. Ahogy megírtuk, az egyik díjazott: Psóra Krisztina volt, aki a kórház Általános Sebészeti Osztályának ápolója.

Horváth-Buthy Lilla

Képen jobbról balra haladva: Psóra Krisztina, középen Szánti István Tiborné, mellette Horváth Heléna

Fotó: MESZK Fejér Vármegyei Területi Szervezet

Az országos elnökség határozata alapján Szánti István Tibornét, Balogh Zoltán a MESZK elnöke az Ápolás hivatásáért díjjal tüntette ki. Az Év elhivatott fiatal dolgozója 2023-ban: Psóra Krisztina a Fejér Vármegyei Szent György- Általános Sebészeti Osztály ápolónője lett,  a MESZK Szociális Munka Napi Elismerést Horváth Heléna Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet dolgozója kapta meg.

Szánti Istvánné
Fotó: A kórház közösségi oldala

A méltatások során elhangzott Psóra Krisztinát, a Fejér Vármegyei Szent György- Általános Sebészeti Osztály ápolónőjét főnővére jelölte e díjra, Krisztina 24 éves. Krisztina még pályakezdés előtt álló gyermekként került kapcsolatba az osztállyal. Édesanyját operálták. Ő akkor döntötte el, hogy ápoló lesz és mindent elkövet, hogy ezen az osztályon vállalhasson munkát. Azóta folyamatosan azon dolgozik, hogy a legjobbak között legyen emberileg és szakmailag egyaránt. Pályakezdése a Covid-pandémia megjelenésével párhuzamosan zajlott. A csapattal együtt harcolt és elvezényelt dolgozóként önként ment az intenzív osztályra. Osztályukon jelenleg "első soros" szakápolóként dolgozik, tökéletes szakmaisággal, hiba nélkül a betegek, orvosok és a kollégák szeretetével övezve. Elsőként jelentkezett, amikor az osztály Gyereksebészeti részleggel gazdagodott, hogy szívesen vesz részt a gyermekek ellátásában és fejleszti tudását. "Szeretetre méltó személyiségének, mosolyának és kiemelkedő szakmaiságának köszönhetően jelenleg Ő vesz részt az osztályra érkező új fiatal dolgozók betanításában. Fiatal kora ellenére rendkívül jól nevelt, odaadó, mély hivatástudattal és szakmai alázattal rendelkezik. Minden probléma, túlmunka esetén számíthatnak rá." - hangzott el, hozzátéve: "energiái kimeríthetetlenek, érdeklődése határtalan!" 2022-ben az Év ápolója díjat is Ő kapta.

Fotó: A kórház közösségi oldala

Horváth Helénaszociális munkás a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet dolgozójaként kapta az elismerést. Felnőtt szakápolóként végzett és kezdte pályafutását kórházában, tizenkét évig dolgozott ágy mellett sebészeti, majd az infektológiai osztályon. Megszerette a kórházat, a munkatársakat, az ápolói hivatást, és mindazt, ami a betegek ellátásával kapcsolatos. Az évek során egyre jobban foglalkoztatta a betegek egészségi állapotával összefüggő külső-belső háttértényezők, ezek javítását célzó beavatkozási lehetőségek. Az új ismeretek utáni érdeklődés vitte a szociális terület felé. Általános szociális munkás szakon végzett, majd a PTE Egészségtudományi Karán egészségügyi szociális munka mesterszakán végzett, diplomamunkája már a kórházi szociális munka témakörében íródott. "Abba a szerencsés helyzetbe került, hogy munka melletti tanulmányait, mint az intézmény szociális munkása folytathatta, így továbbra is a betegek gyógyulásáért tevékenykedik a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézetben." - szerepelt a méltatásban.

Szánti Istvánné a MESZK Járóbetegellátásért felelős alelnöke, egyetemi ápoló, asszisztens több mint 43 éve kezdte egészségügyi pályafutását a Fejér Megyei Szent György Kórházban. Felnőtt szakápolói, diplomás ápolói, majd egyetemi okleveles ápolói végzettséget szerzett. Kórházában a Járóbeteg Szakrendelő vezető asszisztenseként, majd ápolási igazgató-helyettesként dolgozott. Nyugdíjba vonulása után további foglalkoztatását kérte. Főmunkatársi feladatok ellátásával bízták meg, s jelenleg is heti 30 órában dolgozik, a Nemzetközi és a helyi Oltópont asszisztense.

Fontos számára a kórházi hagyományok ápolása, a nyugdíjas ápolók összetartása. Rendezvények szervezésében élen járt. Oszlopos tagja a Szent György Kórusnak. 2004-ben fontos szerepe volt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elindulásakor. Az első kamarai választásokon 2004 őszén a MESZK Országos Járóbetegellátási alelnökévé választották. 19 éve ő látja el az országos szervezetben ezt a tisztséget. 2006-tól vezetője lett a Kórház Ápoláskutatási Munkacsoportjának. Munkája mellett nagy hangsúlyt kapott életében az ápolás kutatása. A főiskolai professzora szerint, "a kutatási témák a kórház udvaron hevernek, csak le kell hajolni értük", ezt követően kötelességének érezte az ápolás kutatásban való részvételt. Több cikke jelent meg országos szaklapokban. Az elmúlt években számos szakmai kongresszusokon, tudományos napokon negyvennyolc előadást tartott. MESZK tisztségéből adódóan szervezője az Országos Járóbetegellátási Kongresszusnak, az Országos Járóbeteg Szakdolgozói Tudományos napnak, és a MESZK Országos Szakdolgozói Kongresszusnak.

Kiváló munkásságát számos kitüntetés fémjelzi, mint Pro Sanitate díj, a Szent György Emlék érem, a MESZK-ért Díj, az Aranylámpás Díj.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában