Frissen Fejérből

2023.11.30. 17:30

Fejér megyei zöldhulladék-kérdés: mi legyen a fáról még le nem hullott falevelekkel?

A személyes találkozások során és az online világban is többen konstatálták: a 2023-as ősz későn kezdődött el, legalábbis ha a fák leveleire nézünk.

Szanyi-Nagy Judit

Ha már nem szállítják el, komposztáljunk!

Fotó: Kozma István / Észak-Magyarország

Azok nagy része ugyanis jócskán ragaszkodik még az ágakhoz, amely egyben azt is jelenti: a leveleket egyelőre nem lehet bezsákolni és elszállíttatni a zöldhulladék-szállítást végző cégekkel. Több helyen fel is merült a kérdés: vajon a hulladékszállítók kijelölnek-e plusz időpontot az efféle lom elvitelére, vagy marad a december közepi utolsó szállítási időpontot követően a nyakunkon a levél?

Kérdéseinkkel a Depónia Nonprofit Kft.-hez fordultunk, ahonnan gyors és egyértelmű választ kaptunk. Eszerint a hulladéknaptárak és a szállítási rend összeállítása már tavaly megtörtént az idei évre vonatkozóan, így ennek megváltoztatására sajnos nincsen lehetőség. A zöldhulladék-gyűjtési időszak évek óta március közepétől körülbelül december közepéig tart; januárban a fenyőfák elszállítása szokott zajlani mint zöldhulladék.

Mit tehetünk, ha az utolsó szállítási időpontot követően további hulladék keletkezik az udvaron? – érdeklődtünk. – Elsőként mindig a házi komposztálásra sarkallok mindenkit – válaszolta kérdésünkre Budai Dóra PR vezető. – Az otthoni komposztálás sokkal környezetbarátabb, és nem sokkal telik több időbe, mint zsákolni és elszállításra összekötözni a kertben keletkezett zöldhulladékot, ráadásul az elszállítással is terheljük a környezetünket. A zöldhulladék-gyűjtés során olyan anyagot szállít el a szolgáltató, amit otthon is fel lehet használni a kertben. Vannak persze olyan mennyiségű és jellegű zöldhulladékok, amiket nehéz otthon komposztálni, de amit lehet, azt mindenkinek meg kéne próbálnia otthon, a kertben komposztálni. Amennyiben ez mégsem megoldható, zöldhulladék elhelyezésére a lakosoknak átvételi díj ellenében Székesfehérvár-Csala Pénzverővölgyi Hulladékkezelő Központunkban van lehetősége, nyitvatartási időben, azaz hétfőtől péntekig 8.00 és 15.30 között, szombaton pedig 8.00 és 11.30 között.

a20201123_Hulladek_zoldhulladek_cimke_zsak_fg_fmh
Megszabott feltételek mellett kell szállításra "előkészíteni" a zöldhulladékot
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Azt, hogy az egyes településeken mikor viszik el utoljára a zöldhulladékot, a Depónia esetében a www.deponia.hu oldal településkeresőjén keresztül tudják megnézni. Abán az utolsó lehetőség november 3-án, Csákberényben november 16-án, Fehérvárcsurgón november 28-án, Martonvásáron november 7-én, Pákozdon november 2-án, Zámolyon pedig november 16-án volt. Székesfehérváron van még esély az elszállíttatásra: a Béla útról december 5-én, a Csitáry G. Emil és a Gombócleső utcából december 7-én, a Mártírok útjáról pedig december 6-án viszik el a "zöldet". Zámolyon ugyancsak élhetnek még a lehetőséggel a helyiek, méghozzá december 11-én. 

Egyébiránt a háznál keletkezett zöldhulladékot csak akkor szállítják el, ha a gyűjtés során áttetsző zsákban (110 l űrtartalmú) helyezzük el például a leveleket, illetve kötegelés esetén az így keletkezett "csomag" maximum 70 centiméter hosszú és 50 centiméter átmérőjű. S ne feledkezzenek meg – mind a zsák, mind a köteg esetében – az adott évre érvényes zöldhulladék-matrica felragasztásáról sem!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában