Arcanum

2023.11.23. 17:00

Fejér évfordulós emlékei

Kecskés Zoltán

Meggyilkolták Kennedyt
Hatvan évvel ezelőtt rázta meg Amerikát és a világot a hír, hogy Dallas belvárosában meggyilkolták John F. Kennedyt, az Egyesült Államok elnökét, amelyről a Fejér Megyei Hírlap a címoldalán számolt be. Az akkori információk és a szemtanúk beszámolói alapján az elnök és kísérete a repülőtérről haladt a belváros felé, amikor egy ablakból kilógó puskacsőből eldördültek azok a bizonyos lövések (3!), melyek kioltották az Egyesült Államok 35. elnökének életét. Az eset azóta is nagy port kavar, és sokan még ma sem hisznek az akkori jelentésnek, hogy az elnököt egy „magányos tettes”, Lee Harvey Oswald lőtte le.
 

A legenda szelleme
Csiszár István, a legendás Guszti bácsi neve sokaknak ismerősen csenghet. Emléke, szelleme nemcsak ma, de 40 éve is ott volt a futballszeretők szívében. Az egykori remek tehetségkutató, utánpótlás-szakember, a Videoton FC utánpótlásának megalapítója néhány évtizeddel ezelőtt is inspirálta az ifjú tehetségeket, akik nagyon sok szép csellel, góllal örvendeztették meg a kilátogató szurkolókat. Rá emlékeztek az 1983 novemberében rendezett tornán, amelyet a Székesfehérvári járás serdülőcsapata meg is nyert a sárbogárdi és az újvárosi fiatalokat megelőzve. Kár, hogy Guszti bácsi sírja a 2023-as halottak napján megrongálódva árválkodott.
 

Ötvennél több sortűz
1993. november 23-án a Fejér Megyei Hírlap címlapon számolt be a tényfeltáró bizottság első részjelentéséről, mely szerint 1956. október 23-a és december 28-a között több mint ötven sortűz dördült el a tüntető, felkelő tömegekre. Az ártatlan áldozatok száma a tájékoztató szerint megközelítette az ezret. A jelentésből kiderült az is, hogy a tényfeltáró bizottság sortűznek azt tekintette, amikor felfegyverzett, egyenruhás, reguláris alakulat vagy félreguláris csapat tüzet adott le határozott céllal csoportosuló, fegyvertelen civil tömegre, illetve a velük együtt lévő fegyvertelen egyenruhásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában