Gróf Klebelsberg Kuno születésének évfordulója

2023.11.13. 08:00

Egy nemzet oktatójának és nevelőjének emlékezete

Személyes tragédiák árnyékában nevelkedett a magyar oktatás és nemzeti identitás meghatározó alakja. November 13-án született Klebelsberg Kuno.

Hajdú Marianna

Fotó: wikipedia

Klebelsberg Kuno születésnapjának évfordulóján különleges alkalom adódik arra, hogy visszatekintsünk egy olyan államférfi életművére, amely mélyen és tartósan befolyásolta a magyar oktatás és kultúra fejlődését. 1875-ben született, egy olyan korban, amikor Magyarország a modernitás felé haladt. Ő maga is ezt a modernizációs törekvést képviselte, különösen az oktatás területén.

Családi gyökerek és személyes tragédiák

Klebelsberg még csak két éves volt, amikor elvesztette édesapját, Klebelsberg Jakabot. Ez a személyes tragédia és az azt követő családi költözés Székesfehérvárra, meghatározó volt személyiségének alakulásában. Itt találkozott nagyszüleivel, Farkas Imrével – a Batthyányi család enyingi uradalmának gazdatisztje – és Halmán Franciskával, akik a családi értékeket és a magyar kultúrát iránti elkötelezettségüket adták át unokájuknak.

A nemzeti oktatás építője

Miniszteri pályafutása alatt – 1922-től 1931-ig – Klebelsberg az oktatási rendszer átalakítására tett szert. Reformjai a tantervek modernizálásától a tudományos kutatás és művészeti élet támogatásáig terjedtek. Ezen intézkedések célja nem csupán az oktatás színvonalának emelése volt, hanem a nemzeti identitás és kultúra erősítése is.

A modern kultúra zászlóvivője

Klebelsberg Kuno öröksége a mai napig érezhető Magyarország oktatási és kulturális életében. Születésnapjának évfordulóján emlékezünk rá, mint aki nem csak az oktatás, hanem a nemzet egészének fejlődését is szívén viseli. Egy olyan gondolkodóra emlékezünk, aki a magyar identitást és kultúrát a modern világban is megőrizni és fejleszteni kívánta.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában