Európának ébresztőt kell fújnia!

2023.11.10. 07:00

Az oroszok testvérháborúként élik meg az ukrán harcokat

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő volt Vargha Tamás, honvédelmi miniszterhelyettes vendége csütörtökön este a Fidesz székesfehérvári szervezetének estéjén. Politikai és közéleti aktualitásokról esett szó, fókuszban az orosz–ukrán és izraeli háborúval, valamint az illegális migráció veszélyeivel.

Kecskés Zoltán

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A beszélgetés első részében a biztonságpolitikai szakértő a front orosz oldalán tett látogatásának tapasztalatait elevenítette fel. Mesélt a frontvonalhoz közel eső áldatlan állapotokról, amit Donecben tapasztalt, de a távolabb eső Luhanszkról is, ahol már jórészt helyreállt a mindennapi élet, miközben Mariupol is megszenvedte a háborút, de folyamatosan épül.

Donecben az orosz katonákkal folytatott beszélgetéseit felelevenítve elmondta, hogy egyikük sem gyűlölte az ukránokat, sőt fájt nekik a testvérháború, hiszen véleményük szerint a politika ugrasztotta őket össze. Georg Spöttle moszkvai tapasztalatairól mesélve kiemelte, hogy egyáltalán nem látta jelét a szankcióknak, a vásárlókedv láthatóan nagy volt, sőt több nagy nyugati cég továbbra is jelen van. A német autó szalonok közül a BMW és a Volkswagen, valamint az amerikai Cadillac is nyitva volt. Véleménye szerint minél tovább tart a konfliktus, annál több területet fognak elfoglalni az oroszok. A háború kirobbanása óta az Európai Unió 100 milliárd euróval, míg az Amerikai Egyesült Államok 100 milliárd dollárral támogatta meg Ukrajnát. A nagy kérdés az, mikor záródik el a csap.

Az izraeli háborúval kapcsolatban elmondta, hogy feltételezhetően fel fogják számolni végleg a Hamászt, ám hogy mi lesz az emberekben felgyülemlő gyűlölettel és gyásszal nem lehet megmondani. Persze lesznek sokan, akik a Hamaszt hibáztatják majd azért, mert mindenüket elvesztették, de olyanok is, akik nem. Az illegális bevándorlással kapcsolatban kiemelte,  a migráció jelentős nemzetbiztonsági kockázatot hordoz magában, ezért Európának mielőbb fel kell ébrednie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában