Mindenszentek napja

2023.11.01. 20:00

Az örök élet reménysége ragyogta be a szíveket Fehérváron (Videó, galéria)

Az idei évben is közös, ökumenikus megemlékezést tartottak a Béla úti temető díszravatalozója előtt.

Kecskés Zoltán

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A mai nap az emlékezet napja. Minden ember gondolata egy kicsit visszaszállt a múltba, hogy kegyelettel emlékezzenek meg elhunyt szeretteikről. Székesfehérvár lakói nagy csoportokban látogatták meg az örök nyugvó helyeket, gyertyát gyújtottak, mely az örök világosságot jelképezi. Nem volt ez másként a Béla úti temetőben sem, ahol  az élők ajkairól buzgó ima szállt fel a Mindenhatóhoz az elköltözöttek lelki üdvéért.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Az ökumenikus ünnepség a lélekharang megkondulásával kezdődött, majd a Béla úti temető virágba borult díszravatalozójánál elsőként Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte az emlékezőket. Gondolataiban elsőként a városgondnokság dolgozóinak munkáját emelte ki, akik ebben az esztendőben is különös hangsúlyt fektettek arra, hogy az idelátogatók méltón tudjanak megemlékezni szeretteikről, barátaikról, ismerőseikről. A városvezető kifejtette, szeretteire az örök élet reménységében emlékezik, hiszen a bánat érzése mellett ott van benne az a lelki megnyugvás is, hogy a hitben van mibe kapaszkodni: –  Amikor ma odaállunk szeretteink sírjaihoz, elhelyezzük a gyertyát és koszorút, gondoljunk arra, ami bennünket őhozzájuk kötött, ami miatt ott vannak a szívünkben, ami a földi létben szomorúság, de a hitben az a remény, hogy majd egyszer újra találkozhatunk – fogalmazott Cser- Palkovics András polgármester.

A városvezető köszöntője után a Vox Mirabilis Kamarakórus énekelt, majd a történelmi egyházak képviselői, Czető Kata evangélikus lelkész, Tornyai Gábor római katolikus plébános, Kovács Dániel baptista lelkész és Berze János református lelkész szentbeszédükben emlékeztettek az örök életre reménységre és imát mondtak az elhunytakért. Ezt követően a látogatók, a hívek bevonásával, közös mécsesgyújtással teremtettek lehetőséget az együttes emlékezésre. Székesfehérvár tavalyhoz hasonlóan, idén is részt vett a III. Országos Mindenszentek Napi Mécsesgyújtáson, melyet a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete szervezett. Ennek okán több száz láng hirdette az örök élet reménységét a Béla úti temető díszravatalozója előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában