Megvalósult a nagyistálló épületének műemléki felújítása

2023.11.20. 20:00

Átadták a Károlyi-kastély felújított tereit (Videóval!)

Egy jelentős fejlesztéssorozat részeként, Lázár János építési és közlekedési miniszter kezdeményezésére született újjá a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyhoz tartozó lovardaépület, melyben új látogatóközpont és a család történetét bemutató kiállítás kapott helyet. Az ünnepélyes átadót hétfőn tartották.

Kecskés Zoltán

Megvalósult a nagyistálló épületének műemléki felújítása, benne többek között a Károlyi család életét bemutató kiállítás is.

Fotó: Nagy Norbert

Gróf Károlyi György, a nagykárolyi Károlyi grófi család leszármazottja, mint házigazda köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte, hogy a Nemzeti Kastély és Várprogram keretében a Károlyi József Alapítvány másfél milliárd forintos uniós, valamint közel négyszázmillió forint hazai forrásból valósult meg a turisztikai vonzerő növelése érdekében végzett fejlesztések. Elhangzott az is, hogy az időközben megemelkedett építkezési árak miatt, az eredeti program tartalmából bizonyos elemek elmaradtak, ugyanakkor bízik benne, hogy a magyar Kormánnyal együtt – akivel sikerült jó viszonyt kialakítania a Károly József Alapítványnak –, sikerül a  későbbiekben megtalálni azokat a forrásokat,  amelyek biztosítják a kimaradt, vagy félkész fejlesztések (színházterem, 17 szállodai vendégszoba, csikóistálló, kertészeti épületek) megvalósulását. Gróf Károlyi György mindezek a köszönet és a hála hangján kiemelte, hogy nagyon örülnek és büszkék az elért eredmények miatt. Elkészült és átadásra került hétfőn – Lázár János építési és közlekedési miniszter távollétében – Ágh Péter államtitkár közreműködésével a kastély történeti termeinek műtárgyakkal és korhű bútorokkal történő berendezése, valamint a nagyistálló épületének a teljes műemléki felújítása és benne az új látogatóközpont is, amelyben a Károlyi családról szóló interaktív kiállítás is helyet kapott.

Ágh Péter az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára.
Fotó: Nagy Norbert

Ágh Péter az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára a szalagátvágás előtt Lázár János miniszter gondolatait tolmácsolva kiemelte, hogy a beruházás jó példával áll Magyarországon a műemlékvédelem terén, hiszen az üzemeltetés és a felújítás mögött az állam és a magántőke példás együttműködése áll, egy olyan partneri együttműködés, amely ritka és kivételes történet, amelyben az egykori tulajdonosok  leszármazottainak fontos szerep jut, jutott. Mindezek pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy egy történelmi család műemléke nem válik az enyészet martalékává, sőt, új életre kell, benne fontos közfunkcióval.  
 

A szalagot Tessely Zoltán, Gróf Károlyi György, Ágh Péter, Angelica Károlyi és Törő Gábor vágta át.
Fotó: Nagy Norbert

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában