A jó hozzáállás kérész életűnek bizonyult

2023.11.10. 19:00

A székesfehérvári szelektív hulladékgyűjtés útvesztői

Hiába a kihelyezett szelektív hulladékgyűjtő a székesfehérvári közterületeken, ha sokan még mindig ugyanúgy használják, mintha csak kommunális gyűjtő lenne.

Hajdú Marianna

Székesfehérvár közterületein kihelyezett szelektív hulladékgyűjtők nem mindenkit ösztönöznek a környezettudatos életmódra

Fotó: Fehér Gábor / FMH-archív

Székesfehérváron a szelektív hulladékgyűjtés új korszakát éli. Az új rendszer bevezetése óta a lakosság körében tudatosabb a környezetvédelmi szemlélet. Azonban a kezdeti lelkesedés után a városgondnokságnak szembe kellett néznie a gyakorlatban felmerülő problémákkal: a közterületre kihelyezett szelektív hulladékgyűjtőkbe nem éppen a megfelelő hulladék kerül!

A  székesfehérvári probléma gyökere

Bozai István, a városgondnokság ügyvezetője szerint – bár minden háztartásba eljuttatták a szükséges tájékoztatókat – a lakosság egy része még mindig nem megfelelően használja a szelektív hulladékgyűjtőket. Az ügyvezető úgy véli, az oktatás és a kommunikáció további erősítésével javítható a jelenlegi helyzet. Fontos, hogy a lakosság megértse: az eldobott ételmaradék vagy a törött üveg nemcsak a szelektív hulladék értékét csökkenti, hanem a környezetvédelmi hatásosságot is alá ássa.

A város intézkedései

A városgondnokság fokozza a tájékoztató kampányokat és szigorúbban ellenőrzi a hulladékgyűjtők használatát. A cél, hogy a lakosság megértse: a szelektív hulladékgyűjtők helyes használata hosszú távon mindannyiunk érdeke. A városban kijelölt 300 szelektív gyűjtőn felül, tervek vannak további gyűjtők telepítésére, hogy a szelektív hulladékgyűjtés még elérhetőbbé váljon a lakosság számára.

Mindenkire szükség van

Székesfehérvár elkötelezett amellett, hogy tiszta és fenntartható környezetet biztosítson az itt élők számára. A szelektív hulladékgyűjtés helyes működésével nem csak a környezetet óvjuk, hanem a város gazdaságát is erősítjük az újrahasznosítás által. A közös cél elérése érdekében mindenki hozzájárulása szükséges.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában