Megemlékezés

2023.11.07. 18:00

A háborúkban elesett katonák előtt hajtanak fejet a fegyverszünet napján

Csákváron november 10-én 11 órakor az önkormányzat és az Esterházy Móric Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános iskola közös megemlékezést szervez a Szabadság téri Hősi Emlékműnél, ahol együtt gyújtanak gyertyát a hazájukért elesett katonák emlékére.

Feol.hu

Fotó: Löffler Péter / Új Dunántúli Napló

1918. november 11-én írta alá az első világháborút lezáró compiègne-i fegyverszüneti egyezményt Németország és a szövetséges hatalmak. Ezt a napot aztán a szövetséges hatalmak többsége ünnepnappá nyilvánította, melyen a Nagy Háborúban szolgált katonákra és a hősi halottakra emlékeznek. Jelképe a pipacs lett: a piros virág borított mezők a véráztatta csatatereket idézték fel. A pipacsot Angliában az 1919-ben alakított, a veteránokat és hozzátartozóikat segélyező Brit Légió használta először. Az első világháború végének világnapját, amely a második világháborút követően a Brit Nemzetközösség országaiban az Emlékezés Napjaként él tovább, ma is megtartják. Nálunk, Magyarországon is több helyen emlékeznek ilyenkor az első és az azóta lezajlott többi háborúban elhunyt katonákra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában