Ezúttal nagyméretű pontyok csobbantak a vízbe

2023.10.19. 21:30

Újabb haltelepítés volt a Velencei-tavon

Október 18-án, szerdán újabb haltelepítés történt a Velencei-tavon, az arra alkalmas partszakaszokon, azaz a Gárdonyi-félszigeten, a dinnyési csónakkikötő hullámtörőjénél és a sukorói kikötő és hajóállomás bejáratánál.

Tihanyi Tamás

A hétkilós átlagtömegű pontyok érkezése sok élményt ígér a horgászok számára

Fotó: MOHOSZ

Ezúttal 40 mázsa – egészen pontosan 4013 kg – nagyméretű pontyot helyezett a Velencei-tóba a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltsége. A betelepített 7 kilogramm átlagtömegű állomány a Kecskeri-víztározóban, természetes viszonyok között nevelkedett 50-80 centiméteres testhosszúságú, életerős pontyokból állt.

– Bízunk benne, hogy e halak sokaknak és hosszú időn keresztül szereznek majd minőségi horgászélményeket – mondta a FEOL-nak Pálinkás Imre kirendeltségvezető. – A pontyok többsége 60 centiméter feletti példány, őket a felső méretkorlátozás védi annak érdekében, hogy sokáig a tó lakói maradjanak. Reményeink szerint a vízállás ezt szintén segíti majd. A haltelepítés a korábban az agrárminiszter által bejelentett programnak köszönhetően valósulhatott meg. A kihelyezett halak összértéke eléri a 10,5 millió forintot.

 A legutóbbi telepítéssel ebben az évben eddig összesen 21 ezer 565 kilogramm felnőtt korosztályú ponty kihelyezése valósult meg a Velencei-tavon, melyek összértéke 40 millió forint.

–  Ez az idei területi jegybevételeket önmagában meghaladó mértékű befektetés a tó és a térség horgászai, a jövő érdekében – tette hozzá Pálinkás Imre. – A következő hetekben, hónapokban a beszerzési lehetőségek függvényében további telepítéseket tervezünk, amelynek keretében hozzávetőlegesen 3 ezer kilogramm növendék csuka, ezer kilogramm növendék süllő, továbbá több ezer kilogrammnyi különböző korosztályú keszegféle és néhány mázsa compó telepítését szeretnénk megvalósítani az év hátralévő részében. A ragadozók várhatóan jelentősen segítik majd a nagy mennyiségben jelenlévő ezüstkárász állomány kordában tartását is.

A nagyméretű pontyokat Karcagon helyezték el a halszállító autó kádjaiban
Fotó: MOHOSZ

 A szakember a FEOL-nak elmondta azt is, hogy a telepítésekről, a tapasztalatokról és a MOHOSZ halgazdálkodási és vízpótlási elképzeléseiről még az idén, egy újabb horgászkonferencia keretében szeretnének beszámolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában