„Ezerkilencszázötvenhat, te csillag”

2023.10.20. 19:00

Több helyen és több időpontban is néma főhajtást tartottak Székesfehérváron

Az október 23-át megelőző legközelebbi munkanapon tartottak megemlékezést a megyeszékhelyen. A koszorúzásokon nemcsak a város önkormányzata képviseltette megát, hanem Fejér vármegye is.

Palocsai Jenő

Fotó: Simon Erika és Varju Zoltán Mihály / ÖKK

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra, az abban hősiesen helytállókra és a több ezer áldozatra emlékeztek néma főhajtással pénteken városszerte. Székesfehérvár önkormányzata nevében már délelőtt 9-kor koszorút helyezett el az 56-osok terén Molnár tamás képviselő, valamint Pálffí Károly, a Fejér Vármegyei Közgyűlés alelnöke. A két politikus a Deák utcai rendőrpalota falán látható emléktáblát is megkoszorúzta.

A sztálinista terror és a szovjet megszállás elleni tiltakozás a  diákok békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, és úgy végződött, hogy a jelentős túlerő felmorzsolta a fegyveres felkelők ellenállását november 11-én, Csepelen.

Valamivel később, 10:45.kor tartotta a Széchenyi István Műszaki Technikum saját megemlékezését, melyen nemcsak Pálffy Károly vett részt, hanem Deák Lajosné képviselő is az önkormányzat részéről. Dél előtt pár perccel a Zichy ligetben, illetve az ügyvédsoron hatott fejet Kovács Zsoltné képviselő és Pálffy Károly, a Keszei tábla előtt.

Az utolsó városi felvonása a megemlékezéssorozatnak a Hotel Magyar Király előtt pontban 12-kor kezdődő néma főhajtás volt, melyen nemcsak a megyei alelnök vett részt, hanem Róth Péter alpolgármester, valamint a Ciszterci Szent István Gimnázium vezetői is.

Természetesen megyeszerte voltak október 20-án megemlékezések 1956 kapcsán. Több település azonban majd csak a napján, október 23-án várják a forradalom hőseit és áldozatait tisztelőket. Móron például a Járási Hivatal épületénél és a Millenniumi Parkban felállított 56-os emlékműnél lesz megemlékezés, melynek során Fenyves Péter polgármester mond majd beszédet 11 órakor, majd a Móri Dr. Zimmermann Ágoston Általános Iskola ad ünnepi műsort a megjelenteknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában