Győztesként ünnepelhetjük magunkat!

2023.10.22. 13:00

Tiszteletadás a csákberényi templomkertben, a kopjafánál (videó)

Az alkonyat fátyla lassan ráborult a csákberényi katolikus templom kertjére, amikor szombaton késő délután a Himnusz eléneklése után személyes élményekkel fűszerezett ünnepi beszédet mondott Monostori Endre, a település korábbi polgármestere.

Tihanyi Tamás

A katolikus templom kertjében lévő kopjafa körül gyülekeztek az emlékezők, Monostori Endre beszélt

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Büszkék vagyunk egyedülálló nyelvünkre, mondáinkra, ázsiai származásunkra, büszkék vagyunk István királyunkra, aki 1100 éve megalapította a magyar államot – mondta a szónok. – Büszkék vagyunk az Aranybullára, a vallásbékére, és hogy aktuális legyek, büszkék vagyunk a két Nobel-díjra is, amit tudósaink a közelmúltban érdemeltek ki. Büszkék vagyunk olimpiai bajnokainkra, büszkék vagyunk arra, hogy mi olyan nemzet vagyunk, amelyik nem hódított úgy, mint sok más nemzet, amely ahol helyet foglalt, kiirtott népeket, rezervátumokba zárt másokat, nem vettünk részt a gyarmatosításban, nem hajtottunk rabszolgasorba senkit. Ötszáz évig sikerült megőrizni önálló nemzeti létünket, saját magunk fölött rendelkezhettünk, mint középhatalom itt a Kárpát-medencében. Majd következett egy olyan korszak, amelynek során évszázadokra idegen uralom alá kerültünk, a törökök, a Habsburgok, a szovjetek igáztak le minket. De sosem adtuk fel, újra és újra megkíséreltük visszaszerezni nemzeti függetlenségünket. Így tettünk mi magyarok 1956-ban is a kor legnagyobb hatalmával, a Szovjetunióval szemben. Mi akkor elbuktunk, Európa magunkra hagyott bennünket, de ma már győztesként ünnepelhetjük magunkat, élünk, a valamikori szovjethatalom pedig a semmibe veszett.

Fontos, hogy a fiatalok megértsék, mi történt akkor velünk
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Monostori Endre hosszan idézte a forradalom és szabadságharc napjait, majd a megemlékezés résztvevői, köztük Vécsei László polgármester és Kovács Miklós korábbi településvezető a kopjafánál helyezték el a tiszteletadás virágait, a koszorúkat, majd a katolikus templomban a csákvári Gyémánt Gospel Kórus ünnepi koncertje kezdődött el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában