Ünnepi megemlékezés és koszorúzás

2023.10.24. 17:42

„Tiszta voltál, büszke, vad… 1956” – szólt a dal Polgárdiban is

Messziről is jól látható, lobogó lángok jelezték Polgárdiban, amikor a fáklyákkal vonuló ünneplők a Deák Ferenc utca – Ifjúság utca sarkán ráfordultak az egyenesre. Az október 23-án este a városházától induló – immár hagyományos – menet az 1956-os polgárdi emlékhelyig vonult.

Feol.hu

Ákos: 1956 című dalát Szarvas Dominik, a Seuso tehetségkutató gála 2023-as győztese adta elő, zongorán Schön Márk kísérte. Azután a Széchenyi István Általános Iskola 8. osztályának ünnepi műsora következett, a gyerekeket Borján Tamásné Márta tanárnő készítette fel.

Fáklyás felvonulás a városházától az 1956-osemlékhelyig
Fotó: Dániel Ádám

Az előadást követően Nyikos László polgármester ünnepi beszédét hallgathatták meg a jelenlévők:

– Ma azokra emlékezünk, akik az életüket adták azért, hogy az utánunk következő generációk szabadon élhessenek. Mi is azért jövünk össze évről évre, hogy 1956 reménysége adjon buzdítást mindennapi küzdelmeinkhez. Ne feledjék: mi vagyunk az utolsó nemzedék, amely nemcsak a történelemkönyvekből ismerheti meg a forradalom eseményeit, hanem a szülők és a nagyszülők elbeszéléséből is. A jelenlevő felnőttek még emlékeznek arra az időszakra, amikor nekünk sem szabadott így ünnepelni. Hatvanhét év úgy telt el, hogy abból 33 évig azt hangoztatták, hogy ’56 csupán lázadás és ellenforradalom volt, hogy évtizedekig gyalázták, mi több, próbálták kitörölni a történelemből nemzeti hőseink puszta emlékét is. Aztán az elnyomásban töltött éveket most már újabb 34 esztendő követte, azóta pedig már büszkén írjuk bele a naptárba 1956. október 23-át, nagy, piros betűkkel! – mondta egyebek között a városvezető.

„Ha kell, hogy tiszta légy, mint gyermek önmagad, / Várj, míg felkel majd a Nap”
Fotó: Dániel Ádám

A beszédet követően az ünneplők lerótták kegyeletüket a hősök előtt. A város önkormányzata nevében koszorút helyezett el Nyikos László polgármester és Köntös Zoltán alpolgármester; a rendvédelmi szervek nevében Pál Norbert rendőr alezredes, a Polgárdi Rendőrőrs őrsparancsnoka és Horti János, a Polgárdi Polgárőrség elnöke; a Szeretem Polgárdit Egyesület nevében Kozári Erika és Szekeres Lajos önkormányzati képviselők, míg a Keresztény Demokrata Néppárt helyi szervezete nevében Nyikos Lászlóné önkormányzati képviselő. Az ünnepi megemlékezést Demjén Ferenc: Várj, míg felkel majd a Nap című dalával Szarvas Dominik zárta.

Nyikos László polgármester: „1956 reménysége adjon buzdítást mindennapi küzdelmeinkhez”
Fotó: Dániel Ádám

Szerző: Zelenák Tibor Tamás, V. Varga József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában