Mindenszentek és halottak napja: előzzük meg a tüzeket!

2023.10.26. 14:32

Tavaly közel száz temetőben volt tűzeset

A következő időszakban nagyon sokan mennek majd a temetőkbe, hogy mécsest, gyertyát gyújtva emlékezzenek elhunyt szeretteikre. A katasztrófavédelem arra hívja fel a figyelmet, hogy egy kis odafigyeléssel megakadályozhatóak a temetői tűzesetek.

Házi Péter

Habár nagyon szép az égő mécsesek látványa, a katasztrófavédelem azt tanácsolja, távozáskor ne hagyjuk égve a temetői mécseseket, gyertyákat

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Tavaly országosan összesen 98 alkalommal keletkezett tűz temetőkben vagy azok környékén. A legtöbbször, 66 esetben a temető növényzete és a száraz avar kapott lángra. A legtöbb esetben csak néhány négyzetméteren pusztítottak a lángok, de néhány helyen a temető melletti területre is átterjedt a tűz. 17 alkalommal a temető területén kihelyezett szemetes gyulladt ki, 15 esetben pedig a sírhelyeken elhelyezett koszorúk égtek. Iyen szempontól a legveszélyesebb időszak a halottak napja környéke, tavaly október vége és november eleje között ugyanis 13 temetőben keletkezett tűz. Ugyanebben az időszakban 12 lakóépületben csaptak fel a lángok kegyeleti gyertyák és mécsesek miatt - hívta fel a figyelmet közleményében a katasztrófavédelem.

A szakemberek néhány javaslatot, óvintézkedési lehetőséget is megfogalmaztak: A tüzek megelőzése érdekében tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz falevelektől, elszáradt koszorúktól és virágoktól. Csak hőálló mécsestartóban lévő mécsest gyújtsunk meg. A mécsest úgy érdemes elhelyezni, hogy ne legyen semmilyen éghető anyag a közelében és ne is tudjon felborulni. Az égő mécsest a sírtól való távozás előtt oltsuk el. A temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe ne dobjunk izzó, forró tárgyakat! Aki a temetőben tüzet észlel, hívja a 112-es segélyhívó számot és értesítse a temető biztonsági személyzetét!

Sokan otthon is gyertyát gyújtanak ilyentájt, ám gyakran a mécsest, gyertyát túl közel teszik valamilyen éghető anyaghoz, ami könnyen lángra kaphat.

Az egyre "divatosabb" töklámpások készítésénél pedig  arra érdemes figyelni, hogy a lámpás ne tudjon felborulni, és ne legyen a közelében semmi, ami meg tud gyulladni. Érdemes LED-izzókat tenni a faragott tök belsejébe, mert ez akkor sem okoz tüzet, ha a szél száraz faleveleket fúj oda, vagy felborítja a töklámpást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában