Hétvezér est Fehérváron

2023.10.30. 16:00

Szakrális helyek: földi-fizikai, szellemi és lelki arculat

A Fejér Szövetség 616. Hétvezér estjén Born Gergely régész, történész Szakrális helyek címmel tart előadást október 31-én, kedden 18 órakor Székesfehérváron, a Királykút Emlékházban.

V. Varga József

A Káli kőtenger (Szentbékkálla) arról is híres, hogy éppen a Szent György-vonalak (vagy más néven sárkányvonalak) metszésében helyezkedik el

Fotó: Fejér Szövetség

– Born Gergely tanár, régész, történész, magyarság kutató, a szakrális népművészet és a magyar műveltség tanítója. Az ismert magyarság kutató 2015-ben és 2016-ban egy emlékezetes, három részes előadássorozatban mutatta be a magyar néptánc szakrális jegyeit A magyar néptánc titkos üzenete címmel Fehérváron – mondta el lapunknak Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke.

Born Gergely a szent helyek általános működéséről a következőket írja:

„A szent helyek működése három szinten zajlik. Először is, van egy földi-fizikai arculat, amely a magasabb metafizikai erők levetülése. Ez maga is három tényezőből áll: a hely fizikai jellegzetességeiből, a működés térbeli és időbeli rendjéből és a szent helyet működtető ember(ek) rituális cselekedeteiből.

Másodszor létezik egy szellemi arculat, a szent hely spirituális lényege, amit nevezhetünk a hely szellemének is, aki/ami maga is három megnyilvánulással bír (szellemi, lelki és testi szinten)…

Harmadszor, találunk egy olyan „közvetítő közeget”, melyen keresztül a szellemiség fokozatosan formát ölthet, vagyis itt a lelki arculattal állunk szemben… A tájban (a Földet körül ölelve) egy egyszerre több szinten működő, minőséggel jellemezhető erőmintázat nyilvánul meg, melynek egyik legfontosabb sajátossága az élő minőségre oly jellemző lüktetés (pulzáció)…”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában