Schmidl Ferenc Építészeti Díj

2023.10.10. 07:00

Rangos fehérvári díjat kaptak a Szent István Király Múzeum építészei (galéria)

Az Építészet Világnapja alkalmából átadták a Schmidl Ferenc Építészeti Díjakat hétfőn Székesfehérváron. A Szent István Király Múzeum megújult Rendház épületének tervezői kapták az elismerést.

S. Töttő Rita

Erdei László, Erdei Ibolya, Karé Krisztián

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Székesfehérvár önkormányzata 2014-ben Schmidl Ferenc építészeti díjat alapított. Székesfehérvár szülötte, Ybl Miklós előtti tisztelgés, valamint a díj névadója, Schmidl Ferenc építész Székesfehérváron, illetve Székesfehérvárért végzett máig ható, a város határain túlmutató építészeti, főépítészi munkásságának elismeréseként hozta létre a város az elismerést, melynek célja, hogy a közösség kifejezze a megbecsülését azoknak az építészeknek, akik munkásságukkal hozzájárulnak Székesfehérvár építészeti kultúrájának magas színvonalú fenntartásához, illetve fejlődéséhez.

A város közgyűlése idén egy építészeti alkotás három tervezőjét találta érdemesnek a Schmidl Ferenc Építészeti Díjra: a Szent István Király Múzeum felújításáért és bővítéséért Erdei Ibolya, Erdei László és Karé Krisztián vehette át a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere elmondta: ha valaminek csodájára járnak a fehérváriak és a városba látogatók ebben a városban, akkor a most díjazottak alkotása ilyen. A múzeum megújításával - fogalmazott a város vezetője -, tényleg egy kis csoda született.

- Nagyon nehéz feladat és szép kihívás lehetett, melyet nagyon magas minőségben sikerült teljesíteni. A tervezést követően a kivitelezéssel olyan kulturális teret kapott a város, amelyre méltán lehet büszke – mondta, s kiemelte: évtizedeken keresztül érzi majd előnyeit a város kulturális élete. - Egyet kívánok – tette hozzá: - Legyen még lehetőség a jövőben ilyen szintű középület tervezéséhez kapcsolódóan átadni ezt a díjat.

Majd pedig elmesélte a Szent István Király Múzeum Fő utcai Rendház épületének legújabb kiállítása, a Munkácsy Mihály tárlat kapcsán a városban járt műgyűjtő, Pákh Imre megjegyzését is, aki azt mondta: magas, nemzetközi szintű gyűjtemények kiállításáért kiált ez az épület.

Lantay Attila, Székesfehérvár főépítésze, a Schmidl Díj Bizottság tagja kiemelte: nem csupán új épülettel, de olyan új kulturális térrel gazdagodott a város, amely a közösség számára további lehetőségeket biztosít. Hangsúlyozta: Fehérvár ismét felkerülhetett Európa kulturális térképére, az őt megillető helyre.

Erdei Ibolya méltatásában elhangzott: kezdetektől fogva számos közös alkotásban tervezőtársként vesz részt Erdei Lászlóval és Karé Krisztiánnal. Fiatal kora ellenére 2011-ben már európai díjazott volt a Holcim Awards for Sustanable Construction építészeti versenyen, majd 2021-ben Molnár Tibor Építészeti Díjban részesült egy velencei családi ház tervezéséért.

Erdei László díjazottról elmondták: szakmai életútja során számos munkahelyen tevékenykedett, 2016 óta pedig Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársa, melynek keretében több önkormányzati beruházás tervezésében vesz részt. Munkásságáért 2012-ben és 2016-ban Fejér Megyei Építőipari nívódíjat kapott, 2021-ben pedig a Fejér Megyei Építészkamara Molnár Tibor építészeti díját is átvehette. A Fejér Vármegyei Építész Kamarában jelenleg elnökségi tag, így aktívan részt vesz az építésztársadalom érdek- és értékvédelmi munkájában is.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Karé Krisztián saját cége, az Arhi-Ték Invest Kft. ügyvezetője, vezető építész tervezője, ám mindemellett több cég építész munkatársa, vezető tervezője, felelős műszaki vezetője, műszaki ellenőre. Eddigi pályafutása alatt, a Kuruc Sarok Társasház tervezőcsapatának tagjaként 2012-ben megkapta a Fejér megyei Építőipari Nívódíjat. Aktív közéleti tevékenységet folytat Székesfehérváron, melynek jelentős részét a Fejér Vármegyei Építész Kamara elnökségi tagjaként végzi.

A díjazottak megköszönték az elismerést, Erdei László pedig kiemelte: a munkához elengedhetetlen volt a város előzetes bizalma, illetve sokak - 80-100 szakértő és munkatárs – munkája, akik részt vettek ennek a feladatnak a megvalósításában. – Nekik szintén jár a köszönet – hangsúlyozta a díjazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában