Égi tünemény

2023.10.28. 13:00

Nem lesz egyedül a telihold, a Jupiter is csatlakozik hozzá

A meteorológiai oldalak írták meg, hogy szombaton és vasárnap rendkívüli látvány tárul elénk az égbolton.

Horváth-Buthy Lilla

Őszi állatövi fény

Fotó: FORRÁS: LANDY-GYEBNÁR MÓNIKA/https://ng.24.hu/

A National Geographic online oldala szerint az októberi telihold 28-án este kel fel, fél órával követi a Jupiter. "A két égitest ekkor még több mint 8 fokra lesz egymástól, de éjfél körül már csak 5 fok választja el őket, hajnalban, holdnyugta előtt meg már kevesebb mint 3 fok. Ne feledjük, papíron már derékig járunk az őszben, és ilyenkor illene a hajnaloknak ködösnek lenni, bár eddig az időjárás még elég nyárias volt, ki tudja, milyen lesz a hónap végére. A 28-i holdkelte viszont még napsütéses lesz, erre keleti határainknál 17:07-kor, Budapesten 17:19-kor, nyugaton 17:30-kor kerül sor. A 29-én a Hold napfénynél nyugszik, fél órával napkelte után. A 29-én 99 százalékos lesz a Hold, a Jupiter tőle jobbra található, 6 fokra. 29-én (már az új időszámítás szerint járunk) keleten 16:30, Budapesten 16:41, nyugaton 16:52 a holdkelte ideje, egy időben a Jupiter felbukkanásával."

Mindezekből következik, annak, aki a közeli együttállást szeretné megörökíteni, a hajnali órák kínálhatják a legjobb esélyt. És még mindig közbeszólhat az időjárás...

Felhős vagy derült - ez a nagy kérdés!

A köpönyeg.hu szerint szombaton változóan felhős időre számíthatunk, délelőtt több napsütéssel. Elszórtan alakul ki nyugat felől újabb eső, zápor. 17 fok körüli értékeket mérhetünk. Északon, északkeleten tartósabban rétegfelhős, párás időre van kilátás; míg máshol fátyolfelhők szűrte napsütés is valószínű. A déli szél megerősödik. Északkeleten 13, máshol 20 fok körül várható a csúcsérték. Mégis, ha sikerül megörökíteniük a csodás együttállást, kérjük, küldjék el nekünk a fotót a [email protected].

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában