Elvi döntés már egy ideje van, a gyakorlati azonban késik

2023.10.22. 20:00

Most akkor lesz idén óraátállítás, vagy vége a macerának?

Korábban szó volt arról, hogy hamarosan megszűnik a nyári, majd a téli időszámításra való átállás miatti óraátállítás. Miként lesz ez idén, pontosan egy hét múlva?

Házi Péter

Egyelőre marad a "tekergetés"

Fotó: Kozma István

Az elmúlt években minden esztendőben több cikk is megjelent attól, hogy már csak egy-két év és az Európai Unió végleg megszünteti az óraátállítást. Ehhez képest idén október 29-én mégiscsak véget ér a nyári időszámítás és ezzel együtt ismét "tekergetni" kell majd az óránkat.

Az Európai Parlament 2019-ben döntött arról, hogy eltörli a nyári és a téli időszámítást, de a tagállamok valahogy nem tudtak ebben megegyezni, volt, hogy szomszédos országok között támadt konfliktus, hogy a téli vagy a nyári időszámításnál maradjanak "örökre". A kérdéskört finoman szólva is háttérbe szorította előbb a  koronavírus-járvány, majd az Ukrajnában zajló háború is. Így aztán az elvi megállapodás ellenére továbbra sincs gyakorlati döntés a kérdésben. 

Ebből pedig az következik, hogy Magyarországon (is) október 29-én áttérünk a nyári időszámításról a télire. Ha lenne mechanikus óránk és az előírások szerint kívánnánk átállni, akkor október 29-én hajnali 3 órakor kellene ébren lennünk és ebben az időpillanatban kellene visszatekernünk óráinkat 2 órára. Szerencsére ezt már megteszik az okostelefonok és okosórák, így nekünk már "csak" az átállás fiziológiai nehézségeivel kell megbirkóznunk. Azaz az esetleges fáradtsággal és azzal, hogy valahogy minden "máskor van", mint ahogyan megszoktuk. Bár, aki október 28-án szombaton bulizni megy, az úgy is felfoghatja, hogy egy órával tovább pihenheti ki másnap az éjszakázás fáradalmait...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában