Nemzetünk emlékhelye

2023.10.25. 17:30

Miért pont Székesfehérvár? – tette fel a kérdést a történész

Minikonferenciát rendezett a Koronázó Bazilika Baráti Társaság kedden a városházán, s a téma a magyarság régi vágya, a méltó Nemzeti Emlékhely létjogosultsága volt. A társaság azt a célt tűzte ki, hogy a Szűz Mária-bazilika helyén, szakrális és történelmi jelentősége okán illő és méltó Nemzeti Emlékhely jöjjön létre. A Koronázó Bazilika Baráti Társaság tagjai határozottan kimondják, a méltó fehérvári emlékhely nem csupán fehérvári, hanem nemzeti közügy.

Nagy Zoltán Péter

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az előadásokról filmek készülnek, hogy e fontos közügyet mindenki megismerhesse. A három témában tartott előadás célja a magyar államiság kialakulásának, megszilárdulásának ismertetése volt. Ketten tartottak előadást, Szabados György történész és Balogh Elemér európai jogtörténet-kutató. A minikonferenciát Cser-Palkovics Tamás ügyvéd, a Koronázó Bazilika Baráti Társaság elnökségi tagja vezette le.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap


Szabados György történész első előadásának Országot egy fehér lóért címet adta. – Bizony a Fehérlófia mondának van székesfehérvári gyökere. A krónikás változatban ez így hangzik: „Miután Árpád más magyarokkal együtt legyőzte és megölte Szvatoplukot, tábort vert Noé-hegynél Fehérvár mellett, és ez az első hely, amit Árpád Pannóniában kiválasztott” – ütötte fel a történész mondandóját. Felhívta arra a figyelmet, hogy az államalapítás előtti magyar hadjáratok mind támadó jellegűek voltak, egy kivételével, ez pedig a 907-es pozsonyi csata. Mint említette, nem volt más birodalom, mint a frank, amelyik képes lett volna befolyásolni a Kárpát-medence jövőjét. Ezért is jelentették ki a frank birodalom vezérei, hogy a magyarokat ki kell űzni. Johannes Aventinus történetíró gondolatait idézve mesélte el a történész, miként alakult a pozsonyi csata, ahol a magyarok gyakorlatilag megsemmisítették a nyugati hatalmak sere­geit. És ez volt a magyar államiság alapja, tulajdonképpen itt született meg Magyarország egy keleti népeket egyesítő országként.
Balogh Elemér többek között felhívta a figyelmet, hogy ne feledjük, a mi korai történelmünket az ellenség írta, hiszen nekünk nem volt akkor saját írásos történelmünk.
A minikonferencián Kásler Miklós korábbi miniszter felhívta a megjelentek figyelmét arra, miért van szüksége egy nemzetnek olyan emlékhelyre, mely a nemzeté, és nem egy városé. Kásler Miklóssal interjút készítettünk, melyet később közlünk olvasóinkkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában