Várják a javaslatokat

2023.10.03. 15:30

Megtöltenék a helyi értéktárat tartalommal Csákváron

Csákvár önkormányzata még 2013-ban hozta létre a Csákvár Települési Értéktárat, amely azóta is üres. Egyelőre. A kisvárosban most felhívást tettek közzé: várják a lakossági javaslatokat a helyi nemzeti értékekre. Ön szerint mik kaphatnának a helyet a helyi értéktárban?

Borsányi Bea

A Csíkvarsai-réten legelő szürkemarha már a hungarikumok közé tartozik

Fotó: Archív (PT) / Fejér Megyei Hírlap

Csákvárnak régi és gazdag történelme van, amelynek köszönhetően számos épített örökséggel rendelkezik, de érdemes végiggondolni, vajon milyen természeti és más olyan értékei vannak, amelyeket szintén érdemes megőrizni és megmutatni. Arra bátorítják hát a csákváriakat, tegyék meg a javaslataikat! Az értéktárba az alábbi kategóriákban lehet javaslatot tenni:

  • Agrár- és élelmiszergazdaság: az agrárium szellemi termékei és tárgyi javai, beleértve az erdészet, halászat, vadászat, az élelmiszerek és állategészségügy területét.
  • Egészség és életmód: a tudományos és népi megelőzés és gyógyászat, természetgyógyászat szellemi termékei és tárgyi javai.
  • Épített környezet: a környezettudatos építési munka eredményeként létrehozott, illetve elhatárolt épített része, amely elsődlegesen az egyéni és közösségi lét feltételeinek megteremtését szolgálja, valamint az embert körülvevő környezet fenntartásához kapcsolódó szellemi termékek.
  • Ipari és műszaki megoldások: az ipari termelés - beleértve a kézműipart, kézművességet is - szellemi termékei és tárgyi javai.
  • Kulturális örökség: a kulturális örökség szellemi és tárgyi javai.
  • Nemzetiséghez kapcsolódó érték: az adott nemzetiség identitásához kötődő jelen- vagy múltbeli nyelvi, folklór, öntevékeny, illetve hivatásos előadó-művészeti, hitéleti, alkotóművészeti hagyományainak összessége, valamint nemzetiség által épített és tárgyi örökség.
  • Sport: a fizikai erőnlét és a szellemi teljesítőképesség megtartását, fejlesztését szolgáló, a szabadidő eltöltéseként kötetlenül vagy szervezett formában, illetve versenyszerűen végzett testedzés vagy szellemi sportágban kifejtett tevékenység.
  • Természeti környezet: az ember természetes környezetének tárgyi javai, valamint az embert körülvevő környezet fenntartásához kapcsolódó szellemi termékek.
  • Turizmus és vendéglátás: a turizmus és a vendéglátás szellemi termékei és tárgyi javai.

A Csíkvarsai-rét, a csákvári fazekasság, az Eszterházy kastély vagy a Báracháza-barlang például biztosan lehetne helyi érték, de akár a régi Német utca (ma Rákóczi), Dornyi Mihály csákvári nevezetességeket bemutató gyűjteménye vagy a város határain kívül is ismertté vált Csuta Cukrászda is beleférhet valamelyik kategóriába.

Fotó: Archív (EG) / Fejér Megyei Hírlap

A javaslatokat elektronikusan a [email protected] email címre, vagy postai úton a Csákvár, Szabadság tér 9. címre lehet benyújtani Illés Szabolcs polgármesternek címezve. A javaslattételhez szükséges dokumentum letölthető a csakvar.hu honlapról, illetve nyomtatvány formájában megtalálják a polgármesteri hivatal ügyfélterében is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában