Tisztelet a hősöknek

2023.10.06. 17:30

Megható megemlékezés Móron, néma főhajtás Székesfehérváron (videó, galéria)

Megyeszerte megemlékezéseket tartottak és tartanak pénteken az 1848-49-es forradalom és szabadságharc aradi vértanúinak tiszteletére. Így tettek délelőtt Móron és Székesfehérváron is.

Kecskés Zoltán

Meghitt megemlékezés a Móri Radnóti Miklós Általános Iskola diákjainak közreműködésével.

Fotó: Hrubos Zsolt

Nem hiábavaló áldozat

– A hősök megmutatták, hogy ha összefogunk és cselekvő magyarokká válunk, akkor csodákra vagyunk képesek. Tettükkel a magyar nemzetet a modernkor szabadságszerető népei közé emelték – hangzott el a Szabadság téri emlékműnél Móron, Fett Krisztián alpolgármester beszédében. Az alpolgármester emlékeztetett, az aradi vértanúk áldozatok és hősök is voltak egyben: – Áldozatai annak a hatalomnak, amely nem nézte jól szemmel a nemzeti önrendelkezési törekvéseket, nem bírta elfogadni a szabadságszerető népek óhaját. Hősök, mert mindazt amit tettek nem önös érdekből cselekedték, hanem igazságért kiáltottak a magyar nép nevében, a magyar szabadságért harcoltak – fogalmazott.

A majdnem egy éven át tartó szabadságharc során több ezer magyar katona halt meg. Majd az augusztusi világosi fegyverletételt követően, az ifjú Ferenc József császár súlyos büntetés kiszabásával akarta megüzenni a magyaroknak, hogy nem tűri a lázadást. Tizenhárom magyar honvédtábornokot ítéltetett halálra, mindegyiküket nyilvános és megszégyenítő kivégzéssel sújtva. A Móri Radnóti Miklós Általános Iskola diákjai színvonalas műsorral mutatták be az akkor történteket, s a méltó megemlékezésen rótták le tiszteletüket a szabadságért harcoló elesett katonák és aradi vértanúk előtt. Mint elhangzott, a halálra ítéltek mindannyian ugyanazon ügyért harcoltak: a magyar szabadságért és a magyar haza megújulásáért!

Az esemény végén a jelenlévő önkormányzatok, szervezetek és egyesületek képviselői, vezetői elhelyezték az emlékezés koszorúit és a kegyeleti virágait a Szabadság téri emlékműnél.

Néma főhajtás

Székesfehérváron, két helyszínen is – Jávor Ottó tér, Halesz liget – tisztelettel emlékeztek a város vezetői, képviselői az aradi tizenhármakra, valamint minden hősre, aki a szabadságharcban életét adta a hazáért, az eszméért!  

Amint az önkormányzati kommunikációs központ is beszámolt róla, a Jávor Ottó téren közösen hajtott fejet és helyezett el koszorút Cser-Palkovics András polgármester, Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, Lehrner Zsolt alpolgármester, valamint Kovács Zsoltné és Östör Annamária önkormányzati képviselők. Az emlékezés virágaival tisztelgett Földi Judit országgyűlési képviselő, Márton Roland, Fazakas Attila, Pintérné Varga Anna Mária és Rédei Norbert önkormányzati képviselők. Lerótták kegyeletüket a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és az Academia Humana Alapítvány képviselői.

A Fehérvári Huszárok Egyesülete is koszorúzott a Halesz ligetben.
Fotó: Nagy Norbert

Ezt követően a megemlékezés a Halesz ligetben álló, székesfehérvári vértanúk emlékoszlopánál folytatódott. Székesfehérvár Önkormányzata nevében Deák Lajosné és Viza Attila önkormányzati képviselők közösen helyeztek el koszorút Pálffy Károllyal, a Fejér Vármegyei Közgyűlés alelnökével és Dancs Norberttel, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatalának hivatalvezetőjével. A megemlékezésen fejet hajtott a fehérvári hősök emléke előtt Földi Judit országgyűlési képviselő, valamint Fazakas Attila, Pintérné Varga Anna Mária önkormányzati képviselők. Közösen helyezték el az emlékezés virágait a Székesfehérvári Szakképzési Centrum és a Széchenyi István Műszaki Technikum képviselői. A civil szervezetek részéről a Vitézi Rend és a Fehérvári Huszárok Egyesülete koszorúzott és tisztelgett.

Szerzők: Kecskés Zoltán, ÖKK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában