Tisztelet a hősöknek

2023.10.21. 13:00

Megemlékezés a nyárias őszben Ráckeresztúron

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira emlékeztek a nyárias őszben a ráckeresztúriak.

Gajdó Ágnes

Fotó: Gajdó Ágnes

A Hősök kertjében álló emlékműnél Szabó Dávid önkormányzati képviselő mondott ünnepi beszédet, majd tizenéves fiatalok, a Ráckeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola hetedik és nyolcadik osztályos tanulói idézték fel a hatvanhét évvel ezelőtt történt eseményeket. Az ünnepi műsort Orbán Erika magyartanár és Izsák Gábor történelemtanár rendezte. A diákok felelevenítették a forradalomhoz vezető történéseket, az októberi napok legjelentősebb pillanatait, köztük Nagy Imre rádióbeszédét, a forradalmárok által megfogalmazott követeléseket, jelszavakat: „Nem állunk meg félúton, sztálinizmus pusztuljon!; Rákosit a Dunába, Nagy Imrét a kormányba!; Függetlenség, szabadság!; Vesszen az önkény, éljen a törvény!; Ruszkik haza!” Részlet hangzott el az 1956-ban tizennégy éves Kovács János naplójából, aki egy, a szüleitől szerzett nagyalakú pénztárkönyvbe írta az események krónikáját már-már a haditudósítók pontosságával. Feljegyzései a csodával határos módon maradtak meg, írójuk ugyanis asztala titkos fiókjában őrizte évtizedekig, s a megsárgult lapok őrzik azoknak a sorsfordító napoknak az emlékét, ahogyan egy tizenéves diák látta.

Fotó: Gajdó Ágnes

Az ünnepség zárásaként az önkormányzat tagjai, az oktatási-nevelési intézmények, valamint a helyi civil szervezetek képviselői elhelyezték a megemlékezés koszorúit, virágait, s magánszemélyek mécses gyújtásával tisztelegtek az emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában