Békevágy, hála és gondoskodás

2023.10.01. 15:30

Kárpátaljaiak „csendesnapja” a fehérvári reformátusoknál (galéria, videó)

A Székesfehérvári Belvárosi Református Egyházközség a Magyar Református Szeretetszolgálat támogatásával várta a vármegyeszékhelyen élő kárpátaljai magyar és ukrán családokat a Széchenyi úton. A szerény vendégség, ajándékozás, családias esemény megszervezésére egy sikeres pályázat után nyílt lehetőség.

Tihanyi Tamás

A legkisebbek talán még fel sem fogják, milyen rettenet költözött az emberek közé Európa keleti peremén

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A világ és benne Magyarország 2022. február 24-én arra a hírre ébredt, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az európai kontinens ismét háborúba sodródott, amiről sokan azt remélték, hogy nem tart sokáig. Aki így gondolta, tévedett. Azóta is a hívő emberek gondolatai gyakran azok felé fordulnak, akik a fronton harcolnak és meghalnak, akik a hátországban rakétatámadás áldozatai lesznek, vagy valóban menekülni, az életüket menteni kényszerülnek.

Szombaton az ukrajnai háború miatt hazájukat elhagyó, elsősorban kárpátaljai családok részére nyitották meg Székesfehérváron a belvárosi református egyházközség gyülekezeti házát, így aztán – kevés kivétellel – a vendégek magyarul mondták el problémáikat, beszéltek magukról és szeretteikről, egymáshoz fűződő kapcsolataikról, Istenhez, a hithez való viszonyukról. A „Kárpátaljaiak csendesnapja” elnevezésű rendezvény szeretettel várta a koronázó városban élő kárpátaljaiakat egy kis lelki feltöltődésre, ismerkedésre, közös éneklésre, a gyermekekkel való foglalkozásra – azaz békességre!  A vármegyeszékhelyen az elmúlt hónapokban jónéhány határon túli család talált lelki menedékre, és fizikai értelemben is otthonra.  

Az egyik legfontosabb kérdés közöttük, hogy mikor jöhet el, és lehetséges-e a béke? A reformátusok szombaton vigaszt nyújtottak a hozzájuk fordulóknak, de választ adtak erre a kérdésre is. Márpedig keresztény választ. A Biblia szerint minden konfliktus gyökere a bűn, vagy az ember Isten ellen való lázadása. A Biblia magyarázata szerint mindannyian bűnösök vagyunk: „a ti bűneitek választottak el Istenetektől”. Lehetséges-e békesség az Istennel a bűnös emberek számára? A válasz: igen!

Többen is elsírták magukat, miközben egymás szívszorító történetét hallgatták
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

„Keressük az utunkat, kérjük Istent, hogy segítsen minket ebben, vezessen bennünket, mert ez a helyzet senki számára nem könnyű”, mondta valaki felállva a többieknek. Ő magyar volt Munkácsról, de akadt olyan, akinek a szavait fordítani kellett, hiszen ukránként Harkovból érkezett. Mindannyian hálásak azért, hogy menedékre leltek Székesfehérváron. A visszafojtott feszültség szinte tapintható volt a levegőben, amikor a találkozó résztvevői magukról és a szeretteikről beszéltek, bizonyságot tettek.

 

Akadt, aki nem bírja visszafojtani a könnyeit. A szomszédunkban dúló háború családok, egész generációk életét törte derékba, tette tönkre Ukrajnában, közülük sok tízezren hazánkban kerestek menedéket, próbálnak új életet kezdeni. Van, aki csak a harcok végéig tervez, mások nem is gondolnak már visszatérésre. Segítenünk kell őket, amíg életük hajója ismét nyugodtabb vizekre jut, vagy olyan kikötőbe, ahol már lehet és érdemes gondolni a békés jövőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában