Varga Judit, volt igazságügyi miniszter is a felvonulók között

2023.10.06. 22:04

Ismét felgyulladtak a magyar szabadság lángjai Fehérváron (galéria, videó)

Többéves hagyományukat követve idén is megemlékezést szervezett a Fidelitas Székesfehérváron az aradi vértanúk tiszteletére. A szabadság lángja ismét égett. Ahogy Varga Judit volt igazságügyi miniszter fogalmazott: „Az ilyen események őrzik igazán a magyar szabadság lángját. Generációról generációra átadva, nemzedékről nemzedékre örökítve a hazaszeretet lobogó tüzét."

Kecskés Zoltán

Fotó: Nagy Zoltán Péter / FMH

Október lévén, hamar ránk esteledett, szinte koromsötétben álltunk a Zichy-ligetben, majd fellobbantak az emlékezés tüzei, benne őseink üzenetével, akik életüket és vérüket adták a magyar szabadságért és a magyar haza megújulásáért! Több mint százan gyűltek össze, hogy Székesfehérvár történelmi belvárosán végigvonulva – élükön Varga Judittal, az Európai Ügyek Bizottságának elnökével, Vargha Tamás, honvédelmi miniszterhelyettessel, a város polgármesterével, Cser-Palkovics Andrással, valamint Molnár Krisztiánnal, a Fejér Megyei Közgyűlés elnökével – tisztelegjenek az 1849. október 6-án kivégzett aradi vértanúk emléke előtt.

A tömeg a Fekvő katonaként ismert I. Világháborús emlékműhöz sétált, ahol rövid műsorral emlékeztek meg a résztvevők az aradi tizenhármakról. Varga Judit, volt igazságügyi miniszter ünnepi gondolataiban az aradi vértanuk örökségét bontotta ki: – Október 6-a, a magyarok szabadságvágyát jelképezi és üzen a jelen magyarjai számára. Emellett a magyar becsület napja is. Az aradi tizenhármak példája és öröksége, hogy az igazság, az igaz ügy és a józan ész mellett a végsőkig ki kell tartani, és soha nem szabad meghátrálni. Hiszen őseink a kivégző osztagok és bitófák árnyékában sem adták fel hitüket és meggyőződésüket, nem adták fel a magyar nemzet és szabadság iránti lángoló szeretetüket – fogalmazott. Mint mondta, ma is ez a feladat vár ránk, hiszen a legerősebb nemzetközi ellenszélben is ki kell tartani a józan ész és a magyar érdekek mellett. Az esemény végén a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit és a kegyelet virágait az emlékműnél.

Az eseményt követően mini-interjút készítettünk Varga Judit, volt igazságügyi miniszterrel és Vargha Tamás, honvédelmi miniszterhelyettessel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában