Az állat tulajdonosa dönthet az eutanázia mellett

2023.10.03. 20:30

Hogyan lehet eljárni, ha már nincs más választás? – eutanázia kedvtelésből tartott (társ)állatoknál

Valószínűleg egyik gazdinak sem az jár a fejében egy kölyökkutya magához vételekor, hogy hogyan fogja viselni, ha az állat megöregszik, megbetegszik vagy netán baleset éri és meghal. Pedig sajnos ezek éppúgy az élet velejárói, mint a születés. Mi mégis kíváncsiak voltunk arra, hogy hogyan lehet eljárni abban az esetben, ha el kell altatni a már szenvedő állatot.

Déri Brenda

Forrás: pexels.com

A választ keresve a Magyar Állatorvosi Kamarához fordultunk, akik első körben arról tájékoztatták a feol.hu-t, hogy az állatok eutanáziájával kapcsolatosan a feleknek – állattartó-állatorvos – a hatályos állatvédelmi jogszabályokra kell figyelemmel lennie, valamint minden állatorvosnak be kell tartania a kamara „Eutanázia szakmai irányelv”-ben foglaltakat. De mit is jelent ez pontosan? 

Az irányelv szerint az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül kioltani nem szabad. Elfogadható oknak, körülménynek minősül vágóállat esetében az élelmezési cél, a hagyományosan e célból tartott állat esetében a prém termelése, az állományszabályozás, a gyógyíthatatlan betegség, illetve sérülés, a fertőző betegségek kontrollja, illetve az azok ellen való védekezés. Elfogadható oknak minősül továbbá a kártevők irtása, a másféle módon el nem hárítható támadás megakadályozása és a tudományos kutatás, valamint közegészségügyi veszély elhárítása. 

„Kutya és macska tekintetében az élelmezési cél, illetve a prém termelése nem minősül elfogadható oknak, körülménynek, továbbá tilos e fajok élelmiszerként és prémként történő felhasználása” – áll az irányelvben. 

Ha a fent felsorolható elfogadható ok között szerepel valamelyik, akkor az állat tulajdonosa dönthet az eutanázia mellett, illetve maga az állatorvos is javasolhatja ezt, de csak javasolhatja, a végrehajtáshoz külön engedély kell az tulajdonostól. Az eutanázia a lehető legkevesebb fájdalommal és stresszel jár és abban az esetben javasolható, ha az állat további élete több szenvedést jelentene számára, mint életének végetvetése. Ennek végrehajtását általában injekciós készítményekkel végzik, de fontos, hogy az állat életének kioltása kizárólag kábítás után történhet csak meg, a tudatvesztésnek ugyanis mindig meg kell előznie a keringési- és idegi működést véglegesen leállító gyógyszer vagy módszer alkalmazását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában